Vágólapra másolva!
Az angol bajnoksággal kapcsolatban gyakori panasz, hogy az élmezőnyben mindig ugyanaz a négy klub szerepel, de az európai második vonalban több olyan pontvadászat is akad, amelyben az aranyérem rendre ugyanannak a három csapatnak a privilégiuma. A jelenlegi szezonban azonban mind Hollandiában, mind Portugáliában, mind Törökországban szenvednek a tradicionális nagycsapatok, és ha most érne véget a bajnokság, akkor mind a három országban meglepetést jelentene az aranyérmes kiléte.

A fenti három ország közül Portugáliában fordult elő utoljára, hogy nem a három tradicionális nagycsapat egyike nyerte a bajnoki címet.

A luzitánoknál a hivatalos országos pontvadászat 1938-as indulása óta mindössze két olyan idényt játszottak, amikor az aranyérmes nem a Sporting, Benfica, Porto trióból került ki: 1946-ban a Belenenses, 2001-ben pedig a Boavista végzett az élen. A többi esztendőben azonban mindig a három sztárklub valamelyike szerezte meg az aranyérmet, sőt, az esetek többségében ők végeztek a dobogón. Az előző idényben a Vitória már befurakodott közéjük, hiszen a guimaraesiek lettek a harmadikok, megelőzve a Benficát, a mostani szezonban pedig egyelőre remekelnek a kiscsapatok, a nagyok pedig szenvednek.

Hét forduló után ugyanis az a Leixoes vezeti a tabellát (egypontos előnnyel a Benfica előtt), amely az előző szezonban újoncként alig kerülte el a kiesést. A matosinhosi egyesület ezt megelőzően utoljára 18 évvel ezelőtt szerepelt a legjobbak között, de azért nem lehet azt mondani, hogy teljesen ismeretlen gárdáról lenne szó: a klub 2002-ben harmadosztályú együttesként kupadöntőt játszott, és bár ott kikapott a Sportingtól, a lisszaboniak BL-szereplése miatt indulhatott az UEFA-kupában.

A nemzetközi porond amúgy sem ismeretlen a Leixoes számára, elvégre a csapat a KEK 1961-62-es kiírásában negyeddöntős volt. A matosinhosiak 1961-ben a Portugál Kupát is megnyerték, és akkor a döntőben a Portót idegenben verték 2-0-ra. A Leixoes a mostani idényben is nyerni tudott a Porto otthonában, a bajnokságban 3-2-re verte a címvédőt, amely jelenleg csak a hatodik helyen áll, és már két veresége is van - az előző szezonban összesen háromszor kapott ki!

A török bajnokság 1959-es elindulása óta mindössze négy klub tudott aranyérmet nyerni, és 1984 óta mindig Isztambulba került a bajnoki cím, az elmúlt 24 évben ugyanis mindig a Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray trió végzett az élen. Az utolsó egyesület, amely meg tudta szakítani ezt a sorozatot, a Trabzonspor volt, amely jelenleg is vezeti a tabellát: tíz forduló után a trabzoniak állnak az élen, egy ponttal megelőzve a szezon igazi meglepetéscsapatát, az Ankarasport. És hogy hol vannak a nagycsapatok?

Getty Images

Luis Aragonés leginkább a fejét vakarhatja a Fener idei teljesítménye láttán

A Besiktas még viszonylag jól áll, hiszen a harmadik helyet foglalja el, mindössze két ponttal lemaradva a listavezető mögött, de a címvédő Galatasaray csupán ötödik, a Fenerbahce pedig mindössze a hetedik. A nyáron mind a két csapathoz új edző érkezett külföldről, és kisebbfajta meglepetés, hogy a gyenge szereplés ellenére egyelőre mind a Galata mestere, a német Michael Skibbe, mind a Fener szakvezetője, Luis Aragonés megőrizhette állását.

Bár a hírek szerint utóbbi alatt erősen inog a kispad: a nyáron a spanyol válogatottal Európa-bajnoki címet szerzett veterán mester hiába hozta magával két honfitársát, Daniel Güizát és Josicót, egyelőre képtelen megfelelni az elvárásoknak, a mélypont alighanem a hatodik fordulóban a Kayseri ellen elszenvedett hazai 4-1-es vereség volt.

A holland élvonalban már 1981 óta tart az Ajax Amsterdam, a Feyenoord, illetve a PSV Eindhoven egyeduralma, utoljára 28 évvel ezelőtt fordult elő, hogy nem a három nagycsapat valamelyike nyerte meg az aranyérmet - sőt, a legutóbbi kilenc évben a rotterdamiak is kiszálltak a versenyből.

A Feyenoordra ez most is igaz, hiszen a patinás klub tíz forduló után csupán a 12. tabellán - bár ha az elmúlt évek eredményeit vesszük alapul, akkor ez egyáltalán nem olyan nagy meglepetés, hiszen a rotterdamiak az előző szezonban hatodikak, egy héttel korábban pedig hetedikek lettek az Eeredivisiében. Egyelőre úgy tűnik, hogy most sem fognak sokkal előrébb végezni, az viszont kisebbfajta szenzáció, hogy a legutóbbi négy aranyérmet egyaránt begyűjtött PSV Eindhoven most csak az ötödik helyet foglalja el - négy ponttal lemaradva az élen álló trió mögött.

Getty Images

Huub Stevensnek egyelőre nem jött be, hogy öltönyre cserélte a Bundesligában megszokott melegítőjét - bár valószínűleg ezen múlik legkevésbé a PSV gyengélkedése

A Philips-gyáriaknál egyelőre nem nagyon működik a nyáron érkezett tréner, Huub Stevens védekezésen alapuló taktikája, és a gárda rendkívül felemásan szerepel: a PSV eddig egyetlen döntetlent sem játszott, és tíz meccséből négyszer is kikapott - máris ugyanannyiszor, mint az előző pontvadászatban összesen.

A sztárklubok közül egyedül az Ajax Amsterdam tartja magát, amely Marco van Bastennel a kispadon jelenleg csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a második helyre az AZ Alkmaar mögött - amely utoljára volt bajnok a három nagyon kívül. Az alkmaariak az előző idény gyengélkedése után a jelek szerint magukra találtak (a legutóbbi pontvadászatban csak 11. lett a csapat), és a Louis van Gaal által irányított együttes ráadásul rendkívül látványosan is futballozik: tíz forduló alatt 26 gólt szerzett.

A klub a 2006-2007-es pontvadászatban már nagyon közel állt ahhoz, hogy megtörje a három sztárcsapat egyeduralmát, akkor az AZ-nak az utolsó fordulóban "csak" le kellett volna győznie az Excelsior Rotterdamot - de 3-2-re kikapott.