Csökkent a spam egyetlen cég lekapcsolása nyomán

Vágólapra másolva!
Amerikai lapértesülések szerint egy csalárd tevékenységet folytató hostingcég bezárása nyomán globális szinten visszaesett az interneten kiküldött levélszemét mennyisége. Szakértők becslései szerint McColo nevű társaság hálózatából indították útnak az amerikai felhasználókat célzó spamek háromnegyedét naponta.
Vágólapra másolva!
A San Josében székelő McColo Corporation nevű, tárhely-, és szerverhosting-szolgáltató társaság rendszereit csütörtökön kapcsolták le az internetről a vállalattal szerződött internetszolgáltatók, miután a cégre számos panasz érkezett. Azt követően, hogy a McColónál lévő számítógépek nem érték el a világhálót, világszerte is érzékelthető szinten, mintegy 50-75 százalékkal esett vissza a spamek száma szakértői becslések alapján - írja a CNet.
A Vnunet.com-nak az egyik szolgáltató, az IronPort képviselője úgy nyilatkozott, a McColo nem csupán nagy számú levélszemét terjesztéséért felelős, számos bűnszervezettel is együttműködött, a cégnél mintegy negyven gyermekpornós szájtot is tároltak, és az ezek eléréséhez szükséges fizetési rendszereket is üzemeltettek. Emellett a cégnél olyan szervereket is működtettek, amelyek férgek által fertőzött zombi-PC-k több százezres hálózatát irányították.
Ugyanakkor az ISP munkatársa sem hisz abban, hogy a mostani blokkolás közepes vagy hosszabb távon a spamek csökkenését eredményezné, mivel a kéretlen levelek kiküldésével foglalkozók bizonyára találnak más partnert tevékenységük folytatásához. Nem ez az első eset, hogy egy webhosting-céget spammelés kapcsán zárnak be: korábban a kaliforniai Intercage céget zárták be, melynek eredményeként tíz százalékkal csökkent a levélszemét, ám a levelek mennyisége rövid időn belül visszaállt a korábbi értékre. A Washington Post cikke szerint az amerikai hatóságok már régóta figyelemmel kísérték a McColo cég és előfizetőinek tevékenységét, azt azonban még nem tudni, hogy vajon felelősségre vonhatják-e ügyfelei tevékenységéért a hostingtársaságot.