Maradnak a maastrichti kritériumok

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elé hétfő este kerülő jelentés - hasonlóan más uniós intézmények állásfoglalásaihoz - ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor csatlakozhassanak új EU-tagállamok az euróval fizető országok övezetéhez, ha teljesítik az úgynevezett maastrichti konvergencia-kritériumokat.
Vágólapra másolva!

A német néppárti Werner Langen és a francia szocialista Pervenche Beres "a gazdasági és monetáris unió első tíz évéről, valamint a jövő kihívásairól" készített jelentést, amelyet az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága már megtárgyalt és elfogadott.

A szakbizottság "az elkövetkező évek egyik fő kihívásának tartja az eurózóna tartós és sikeres bővítését". Ugyanakkor csak akkor engedne új tagállamokat csatlakozni, ha azok teljesítették a maastrichti, valamint a stabilitási és növekedési paktum elemeit. Az ilyen tagállamoknak viszont a lehető leghamarabb át kellene venniük a közös valutát - vélekednek a jelentést készítő képviselők. Az euróövezethez csatlakozó minden új állammal és a már tagokkal szemben is egyforma feltételeket és bánásmódot kell alkalmazni - áll a jelentésben.

Az EU-nak, mint a világ legnagyobb gazdasági térségének vezető szerepet kell játszania a pénzügyi szolgáltatások szabályozásában és a pénzügyi piacok felügyeletében - vélik a képviselők. A szakbizottság kéri az EU "kormányát", az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát európai kötvények kibocsátására is.

A gazdasági és pénzügyi szakbizottság sajnálja, hogy "az euró növekvő nemzetközi szerepe ellenére nem történt előrelépés az euróövezet nemzetközi képviseletének javítása terén". A képviselők ezért sürgetik, hogy az eurózóna közös képviselettel rendelkezzen a nemzetközi pénzügyi intézményekben és a pénzügyi stabilitási fórumokon. A közös uniós álláspontot az euróövezet, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank elnökének kell képviselnie, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányát pedig módosítani kell, lehetővé téve a gazdasági blokkok és szervezetek képviseletét - érvelnek a jelentésben a képviselők.

Langen és Beres azt javasolja, hogy évente négyszer szervezzenek találkozót az uniós tagállamok kormányait képviselő Tanács, az Európai Bizottság és a parlament között, az EP képviselőjének pedig biztosítsanak megfigyelői státust az euróövezet és a Tanács nem hivatalos ülésein.