A font összeomlásától tartanak a toryk

Vágólapra másolva!
Összeomolhat az angol font, ha a brit kormány eladósodással és költekezéssel próbál kilábalni a súlyosnak ígérkező recesszióból - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában az ellenzéki Konzervatív Párt, vagyis a toryk árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje.
Vágólapra másolva!

George Osborne a szombati The Timesnak azt mondta: a font máris gyorsan veszít értékéből az euróval és a dollárral szemben, és ha a kormány nem jár el megfontoltan, fennáll a veszélye a font elleni spekulációs rohamnak és a brit valuta tényleges összeomlásának.

A munkáspárti brit kormány általános értesülések szerint hamarosan rendkívüli adócsökkentési terveket jelent be a gazdaság élénkítése végett. Erre Gordon Brown miniszterelnök már a fejlett ipari hatalmak és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok csoportjának (G20) e hétvégi washingtoni csúcstalálkozója előtt egyenes utalásokat tett.

Osborne szerint azonban ezek fedezetlen adócsökkentések lennének, a konzervatívok ugyanakkor csak olyan adócsökkentéseket pártolnak, amelyeknek megvan a fedezetük. A tory politikus szerint Brownt "nem érdekli", hogy tervei mekkora állami hitelfelvétellel járnak, mivel a kormányfő "valószínűleg úgy gondolja, hogy úgysem nyeri meg a következő választásokat, és majd a toryk feltakarítják, amit hátrahagy".

A font a brit gazdaság egyre komorabb kilátásairól szóló hírek miatt valóban súlyos nyomás alá került a piacon. A brit valuta csak az elmúlt kereskedési héten 5,6 százalékot gyengült az euróval szemben; az európai közös pénz egysége a heti londoni zárásban 85,95 pennyt ért, ami az euró létezése óta nem mért negatív árfolyamrekord a font szempontjából. Az euró még a hét elején is csak valamivel 81 penny felett járt.

A dollárhoz mérve a font 6 százalékot vesztett értékéből egyetlen hét alatt, és 1,4734 dolláron zárt, ami hat és fél évi mélypont.

A font meredek értékvesztése jó ideje elkezdődött, mivel a befektetők tömegesen adják fel pozícióikat az egyre rosszabb gazdasági kilátások nyomán. A brit valuta a dollárral szemben 25,8 százalékot, az euróval szemben 16,7 százalékot gyengült az év eleje óta. A font az év közepén még 2 dollár felett járt.

A piaci hangulatot tovább rontotta a Bank of England - a brit jegybank - minap kiadott új jelentése, amely szerint a brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre a brit hazai össztermék (GDP) 2 százalékos visszaesése várható.