Befékez, de nem áll le az IT-szektor

Vágólapra másolva!
Az IDC informatikai tanácsadó cég frissen módosított előrejelzése szerint a globális informatikai (IT) kiadások a pénzügyi válság kibontakozása előtti prognózisnál 3,3 százalékponttal kisebb mértékben, várhatóan 2,6 százalékkal fognak bővülni jövőre, közölte a cég.
Vágólapra másolva!

Az IDC előrejelzése szerint az IT-költés Japánban, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban 1 százalék körüli növekedhet majd 2009-ben. Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Latin Amerika feltörekvő gazdaságai várhatóan továbbra is jelentős emelkedést regisztrálhatnak, noha ez még mindig számottevően elmarad a korábban jósolt, kétszámjegyű növekedéstől, vélik az elemzők.

John Gantz, az IDC kutatási igazgatója szerint az IT-szektor kedvező helyzetben van, hogy ellenálljon a lassuló gazdasági környezet hatásának, hiszen az informatika mára mélyen beépült a vállalati funkciókba, és kiemelt szerepet játszik a hatékonyság és termelékenység javításában.

A cég becslése szerint a gyorsuló növekedés ellenére a következő négy évben az iparág 300 milliárd dolláros bevételtől eshet el a kevesebb költés miatt. Az IDC arra számít, hogy 2012 végére az IT-költés növekedési üteme mintegy 6 százalékos szintre fog visszaállni.

Az IDC elemzői készítettek egy pesszimista forgatókönyvet is, amely a globális GDP 0,3 százalékos növekedésével számol 2009-ben. Eszerint jövőre a globális IT-költés mindössze 0,1 százalékkal bővülne, miközben az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Japánban csökkennek az eladások.