Obama többé nem e-mailezhet nyugodtan

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy Barack Obama kénytelen lesz lemondani Blackberry-függőségéről, vagyis a folyamatos mobilos e-mailezésről, mivel az amerikai elnökre igen szigorú biztonsági és adminisztratív előírások vonatkoznak.
Vágólapra másolva!

A megválasztott amerikai elnök legrosszabb szokása saját bevallása szerint az, hogy folyton az emailjeit olvasgatja a telefonján. A Blackberry típusú készülék állandóan vele van, legtöbbször az övére akasztva hordja a baloldalon, hogy mindig kéznél legyen (mivel balkezes).

63 nap múlva, amikor hivatalba lép, könnyen lehet, hogy Obama kényszerű búcsút mond majd a telefonnak és az e-mailezésnek is. A készülék biztonsági problémákat okozhat, mert ha magánál tartja, akkor nyomon követhető, hogy merre jár, az e-maileket pedig az elnöki iratokra vonatkozó törvény (Presidential Records Act) alapján bekérheti bíróság vagy kongresszusi vizsgálóbizottság, és iktatni kell a levéltárba. Szakértők szerint az elnök ezért jobban teszi, ha lemond az e-mailezésről, különben nyilvánosságra kerülhetnek az elektronikus üzenetei.

Bush abba tudta hagyni

Így tett például George W. Bush, aki 2001-ben, hivatalba lépése előtt néhány nappal körlevelet írt legközelebbi barátainak, hogy a jövőben ne számítsanak elektronikus levélre tőle. "Nem szeretném, hogy a magánlevelezésem illetéktelen kezekbe kerüljön. Nagyon szomorú, de az egyetlen megoldás az, hogy nem kommunikálunk a világhálón" - írta Bush, aki korábban sűrűn e-mailezett.

A leveleket törölni sem lehet a Fehér Ház rendszeréből. "Azonnal felugrik egy szigorú figyelmeztetés az elnöki iratokra vonatkozó archiválási szabályokról" - mondta Mike McCurry, Bill Clinton volt elnök sajtótitkára.

Függést okoz, mint a crack

Az első Blackberry-modell 2002-ben jelent meg. Az e-mail- és üzenetkezelő szolgáltatásokkal, webböngészővel ellátott okostelefont az Egyesült Államokon kívül ugyan alig használják, Amerikában viszont az iPhone-nál is népszerűbb. Mivel ez volt az első, teljes körű mobil e-mail-szolgáltatást nyújtó telefon, az elfoglalt üzletemberek körében valóságos függőséget váltott ki, kiérdemelve ezzel a "CrackBerry" becenevet.

"Obama az első elnök, aki sokunkhoz hasonlóan Blackberry-függő" - mondta Bill Clinton sajtótitkára. "Minden bizonnyal érezni fogja az elvonási tüneteket" - tette hozzá Reed Dickens, George W. Bush elnök egykori helyettes sajtótitkára, aki elmondása szerint hamarabb nyitja ki a Blackberry-jét, mint a bal szemét, amikor reggel felébred.

Felszabadító lehet, ha leteszi

Lawrence Welkovitz, a Nem Hampshire állami egyetem pszichológusa szerint azonban a telefonmegvonás jót is tehet a megválasztott elnöknek. "Felszabadító hatása lehet, kötöttség nélkül gondolkodhat és cselekedhet" - mondta Welkovitz, aki egyébként Blackberry nélkül él.

A megválasztott elnök úgynevezett átmeneti csapata még nem határozott az ügyben, de valószínű, hogy Obamának hivatali idejére meg kell válnia szeretett okostelefonjától. Ugyanakkor saját készülék nélkül sem kell feltétlenül lemondania szenvedélyéről, hiszen korábban is gyakran előfordult, hogy az elnök egy munkatárs mobiltelefonját használta - mondták a szakértők. Az is előfordulhat, hogy Obama mégsem ássa el a készüléket. "Dönthet úgy is, hogy megtartja a BlackBerry-jét" - mondta Mike McCurry. "Végül is ő az elnök."