Japán miatt lett olcsóbb az olaj

Vágólapra másolva!
Az amerikai könnyűolaj (WTI) hordónkénti ára 56, a Brenté pedig 54 dollár alá süllyedt hétfőn a japán recesszió hírére. A szigetországból érkező rossz hír felerősítette a globális gazdasági visszaesés, illetve a csökkenő nyersolajkereslet miatti aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban irányadó olajfajta, a WTI jegyzése magyar idő szerint hétfőn reggel 55,93 dollár körül járt, a Brent hordónkénti ára pedig 54 dollár alatt mozgott, szemben a pénteki 57,04, illetve 54,24 dollárral. (A jelenlegi olajárak több mint 60 százalékkal maradnak el a nyár közepén feljegzett 150 dolláros csúcstól.)

A nyersanyag áresése egyrészt azzal magyarázható, hogy a hétfőn közzétett adatok alapján Japán - a világ második legnagyobb gazdasága - 2001 óta első ízben került recesszióba.

Másfelől segítette az olajár csökkenését, hogy vasárnap az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) elnöke kifejtette, nem lehet arra számítani, hogy az OPEC tagországai ebben a hónapban a kitermelés további mérsékléséről döntsenek.

Ezt megelőzően Irán felszólította a szervezetet 1,5 millió hordóval csökkentse a napi kitermelést. Az OPEC elnöke ezzel kapcsolatban hangúlyozta, a szervezet még a korábbi kvótacsökkentést sem hajtotta végre, továbbá a kitermelés csökkentéséhez még több adatra volna szükség. Az OPEC tagországainak vezetői várhatóan december 17-én tartanak értekezletet.