S&P: Még rosszabb adós lett a MÁV

Vágólapra másolva!
Befektetési szint alá rontotta a MÁV hosszú és rövid futamú adósbesorolásait kedden a Standard & Poor's, a magyar szuverén adósosztályzat előző napi rontása nyomán. Az S&P 2009-re 2 százalékos GDP-visszaesést jósol Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a magyar állami vasúttársaság besorolásai az eddigi "BBB mníusz/A-3"-ról "BB plusz/B"-re változnak. Az osztályzatokat az S&P levette az október 17-e óta érvényben volt negatív figyelőlistáról, egyben negatív kilátást adott MÁV-ra, ugyanúgy, ahogy előző nap a szuverén magyar adósságra.

A MÁV új hosszú futamú osztályzata a még befektetésre ajánlott "BBB" sáv alá, spekulatív kategóriába került át.

A Standard & Poor's az osztályzatmódosításhoz fűzött elemzésében megjegyzi: a magyar vasúttársaság besorolásai két fokozattal gyengébbek a magyar szuverén adósságra megállapított osztályzatoknál. Ez a MÁV adósságának egészére kiterjedő közvetlen állami garanciavállalás hiányát tükrözi, és azt, hogy az időbeni pénzügyi segítségre nincs egyértelmű garancia.

A hitelminősítő szerint azonban - tekintettel a vállalat kulcsszerepére - a MÁV megsegítésére irányuló kormányzati hajlandóság a jelenlegi feszült gazdasági helyzetben is valószínűleg erős marad.

Az S&P előző nap jelentette be Londonban, hogy a hosszú és rövid futamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az addigi "BBB plusz/A-2"-ről egy osztattal "BBB/A-3"-ra változik. Ugyanilyen mértékben módosult a Budapestre külön érvényben tartott adósbesorolás, valamint az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank osztályzata. Ezek továbbra is befektetésre ajánlott besorolások.

A cég egyben levette a magyar adósosztályzatokat a múlt hónap közepe óta érvényben volt negatív kihatású megfigyelési listáról, és visszaállította a módosított besorolásokra a márciusi népszavazás után bejelentett negatív kilátást.

A Standard & Poor's a magyar osztályzatrontást azzal indokolta, hogy a függés a külső finanszírozási forrásoktól és a nagy államadósság "különösen sérülékennyé teszi Magyarországot" a piaci kockázatvállalási készség gyengülésétől.

A hitelminősítő szerint a Magyarország számára összeállított és jóváhagyott 20 milliárd eurós - az éves GDP-érték 18 százalékának megfelelő - pénzügyi védőcsomag "hozzájárult a helyzet stabilizálódásához, normalizálódásához azonban nem".