Vágólapra másolva!
Várhatóan kevesebb pénz jut jövőre a humanitárius segélyezésre a globális pénzügyi válság miatt - közölte a Nemzetközi Vöröskereszt kedden.
Vágólapra másolva!

"2009 valószínűleg nehéz év lesz számunkra és több más humanitárius ügynökség számára... 2009-ben egyre kevesebb és kevesebb pénz jut humanitárius tevékenységre... Sajnos a jelzések, amelyeket a társult tagoktól kapunk, nem nagyon bíztatóak" - fogalmazott Encho Gospodinov, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. A karácsony előtti gyűjtés is szokottnál kevesebbet hozott - tette hozzá.

Gospodinov hangsúlyozta: a kormányoknak nem szabad a gazdasági válságot ürügyként használva lefaragni a fejlesztési segélyekből. "Ha van pénz a bankok megmentésére, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Földön kétmilliárd ember él a szegénységi küszöb alatt" - figyelmeztetett a szóvivő. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 265 millió svájci frankot szeretne összegyűjteni 2009-es kiadásaira, amelyekkel 150 millió emberen segíthetnének természeti katasztrófák, élelmiszerhiány, és egészségügyi vészhelyzet esetén.