Kazahsztánt dícséri az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kazahsztáni képviselője szerdán méltatta Kazahsztánt, amiért - a pénzügyi válság egyik korai áldozataként - hatékonyan úrrá lett az ebből fakadó nehézségeken.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kazah kormány jó intézkedésekkel minimalizálta a nemzetközi válság hatásait, így egyebek között azzal, hogy állami alapokból fektetett a vezető kazahsztáni bankokba, és enyhített a pénzügypolitikán.

Tom Cullen szerint különösen a hazai bankok feltőkésítése hatott pozitívan a gazdaságra.

A kazah bankok a világon a válság első áldozatai közé tartoztak a nagy külföldi adósság miatt. A vezető bankok túlélték a válságot, de jövőre mintegy 12 milliárd dollárt kell visszafizetniük.

Egy állami jóléti alap, a Samruk-Kazyna e hónap elején a négy vezető kazah bank összesen 3,5 milliárd dolláros feltőkésítéséről állapodott meg, részesedésvásárlás keretében.

- A válságnak ebben a szakaszában ez erősíti a kazah bankágazat helyzetét, és jótékonynak bizonyul az egész gazdaság számára - tolmácsolta az IMF véleményét Cullen.

A kormány várakozásai szerint 2007-2009 között évente 7,5-8,0 százalékkal nő majd Kazahsztán gazdasága. A magas világpiaci olajáraknak köszönhetően az olajlelőhelyekben gazdag Kazahsztán gazdasági növekedése 2006-ban 10,6 százalékra emelkedett a 2005-ös 9,4 százalékról, a korábbi adatok szerint.

A technokrata politikusként ismert, tavaly ősszel hatalomra került Karim Maszimov kormánya a 2007-2009-es időszakban 5-7 százalékos éves inflációt vár, valamint az ipari termelés 8,2-8,8 százalékos emelkedésére számít.