Halasztva fizethetnek az ingatlanapok

Vágólapra másolva!
Bár hétfőtől ismét lehet kereskedni az ingatlanapok jegyeivel, az érintett ügyefelelnek várhatóan kilencven napot kell majd várniuk, amíg visszakapják pénzüket - áll a Népszabadság összeállításában.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által elrendelt tíznapos felfüggesztés letelte után, hétfőtől ismét lehet kereskedni Magyarországon az ingatlanalapok befektetési jegyeivel, ennek ellenére az érintett befektetők nem vehetik ki azonnal megtakarításaikat - írja a Népszabadság.

Az ingatlanapok eddig a befeketetési jegyeket általában három napon belül visszaváltották, pedig a törvényi szabályozás szerint az ár megállapítására, az elszámolásra kilencven nap áll rendelkezésükre, csak ezt követően - körülbelül 110-120 - nap múlva kellett volna fizetniük.

A PSZÁF - a konstrukciók felfüggesztésekor kiadott - ajánlásával összhangban az ingatlanalapok módosították szabályzatukat, így alapesetben kilencven napra vállalják a kifizetést, ennél rövidebb időn belül csak akkor váltják vissza a jegyeket, ha azt valóban meg tudják oldani.

Szalay Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonekzelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) elnöke úgy véli, valamennyi érintett alapkezelő gyakorlata megváltozik, a jövőben átállnak a kilencvennapos kifizetésre. Így vélhetően nem lesz olyan alap, amelyeik ennél hamarabb rendezné a számlát az ügyfelével.