Itthon is töredékére esett vissza a spam

Vágólapra másolva!
A nemrégiben lekapcsolt amerikai spamszolgáltató kiesésének hatása Magyarországon is érezteti hatását: 70-80 százalékkal csökkent a levélszemét aránya.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban 70-90%-kal csökkent a spamek aránya azoknak a vállalatoknak a jelentése szerint, amelyeknek levelező kiszolgálóját a Sunbelt antivírus- és spamszűrő szoftvere védi. Az egyik legnagyobb szállítmányozási cég levelezésében például 70%-al esett vissza a beérkező kéretlen levelek száma, a heti 1.1 millió spam helyett már "csak" 330.000 érkezik és számuk napról napra csökken.

A korábban sohasem látott szintűre visszaeső reklámlevél-áradat az FBI akciójának köszönhető, amely során lekapcsolták McColo nevű, gyermekpornóval és vírusterjesztéssel megvádolt szolgáltatót, amely ügyfelei közt a legnagyobb amerikai spammer hálózat tagjai is megtalálhatóak voltak.

Várhatóan hamar újra beindul a spam-áradat

A magyar elektronikus levelezésben is csökkent a kéretlen levelek aránya az elmúlt napokban. Az spamszűréssel foglalkozó MPP statisztikája szerint míg októberben a két legnagyobb hazai ingyenes e-mail szolgáltatót, illetve számos nagyvállalatot védő MPP és Mail Security Desktop rendszer nem ritkán 80% feletti spamarányt jelzett, addig a McColo lekapcsolásának napjától kezdve folyamatosan csökken a reklámlevelek aránya, gyakran 50% alá süllyed.

"Régen láttunk ilyen kiegyenlített arányt a jó és a kéretlen levelek között, és bár a mostani helyzet a radikális beavatkozásnak köszönhetően hirtelen megváltozott, idővel biztosan visszaáll a sajnos normálisnak nevezhető 80% feletti szintre" - mondja az MPP képviseletének vezetője, Bódis Ákos.

Az ügyvezető szerint a szolgáltatás 2006-os beindítása óta még sohasem ért el 50% alatti szintet a spamek aránya. Kérdéses persze, hogy ez az idilli állapot meddig áll fenn, hiszen a spammereknek ez jelentős bevételkiesést hoz, ezért mihamarább olyan - feltehetőleg kínai, vagy orosz - szolgáltatókat vesznek igénybe, amelyeket az amerikai bűnüldözési szervek nem érnek utol.