Régóta kihaltnak hitt főemlőst fedeztek fel Indonéziában

Vágólapra másolva!
Kihaltnak hitt törpe koboldmakira bukkantak az Indonéziához tartozó Sulawesi szigetének egy ködös hegycsúcsán.
Vágólapra másolva!

A törpe koboldmaki (Tarsier pumilus) az egyik legkisebb testű főemlős. Augusztusban látták meg a kutatók a "hírmondó" első példányt, de több hónapra volt szükségük, hogy hálókkal befogjanak három bundás, egérméretű egyedet - két hímet és egy nőstényt - a Lore Lindu Nemzeti Parkban. Az állatok nem voltak a tudósokhoz hasonlóan boldogok, amikor befogták őket: egyikük belemart Sharon Gursky-Doyenbe, a texasi A&M Egyetem antropológiaprofesszorába.

"Én vagyok a világon az egyetlen élő ember, akit törpe koboldmaki mart meg. Az asszisztensem tartotta az egyik hímet, hogy rá tudjam tenni a rádiós nyakörvet. Ez nagyon nehéz munka, mivel az állat 180 fokban képes a fejét forgatni. Meg is tette: ahogy éppen megpróbáltam rákapcsolni a nyakörvet, hátrafordította a fejét és belém csípett. Rendesen vérzett" - mondta a kutató.

Forrás: Sharon Gursky-Doyen/Texas A&M University

Sok tudós azonban törpe koboldmakit győz, és a nyakörvek végül felkerültek az állatokra, hogy nyomon lehessen követni mozgásukat.

A törpe koboldmakik különleges főemlősök. Mint nevük is mutatja - annak ellenére, hogy közeli rokonaink -, rendkívül aprók (mindössze 50 gramm a kifejlett példányok tömege). Éjszaka vadásznak főként rovarokból álló táplálékukra, hatalmas szemük és fülük van. Az összes főemlős - a makik, a majmok, az emberszabásúak és az emberek - közül egyedül a koboldmakik rendelkeznek karmokkal körmök helyett.

Forrás: Sharon Gursky-Doyen/Texas A&M University

Ezt megelőzően legutóbb 1921-ben látták őket, majd 2000-ben egy kutató, aki patkányokat akart befogni, véletlenül elejtett egy koboldmakit a sziget egyik fennsíkján.

"Mindaddig senki sem hitte, hogy léteznek, mivel már évtizedek óta hiába keresték őket, senki sem bukkant a nyomukra" - magyarázta Gursky-Doyen, aki csoportjával augusztusban látta meg az aprócska állat első példányát 2100 méteres magasságban.