Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabda Szövetség versenyigazgatója szerint nem óvási ok az, hogy a hazai nézők randalírozása miatt a játékvezetők nem szakították félbe kedden a Szolnok-Atomerőmű férfi bajnoki összecsapást.

A szolnokiak 73-70-es sikerével zárult meccs első félidejében, tízpontos vendégvezetésnél a magukról megfeledkezett drukkerek betörték a vendégcsapat kispadját a lelátótól elválasztó plexit, pénztárszalagot, műanyag rudat, pénzérméket dobtak a rivális játékosai felé, illetve leköpködték a paksiakat. A játékot megállították a bírók, majd néhány perc után folytatódott a mérkőzés.

"Egyelőre nem érkezett meg a paksiak óvása. A mérkőzés jegyzőkönyvére ráírták az óvási szándékukat, melyet három dologgal indokoltak" - mondta Rózsás Gábor, az MKOSZ versenyigazgatója. "Szerintük a bíróknak félbe kellett volna szakítaniuk a mérkőzést a botrány miatt, illetve azt sérelmezik, hogy egy a mérkőzés vége előtt 3 mp-cel történt szabálytalanság után lepörgették az órát, majd a hazai Coleman büntetői után csak 0,07 mp-re állították vissza. Szintén nehezményezik, hogy az ezt követő alapvonali bedobás után még senki sem ért hozzá a labdához, amikor megszólalt a duda."

Rózsás elmondta, a hivatalos óvás, illetve a három bíró közül kettő jelentése még nem érkezett meg a szövetségbe, de az kijelenthető, hogy az elsőként említett pont nem óvási ok. A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy csak valamennyi jegyzőkönyv és jelentés beérkezése után lehet részletesen tárgyalni az ügyet.

"A játékvezetők ilyen rendbontás esetén több lehetőség közül választhatnak. A beérkezett bírói jelentésben az áll, hogy néhány perces szünet után a rend +úgy, ahogy helyreállt+ a szolnoki csarnokban. A bírók kérhették volna egy-egy rendbontó kivezetését, vagy egy szektor kiürítését, de félbe is szakíthatták volna a mérkőzést. Nekik kell megítélniük az aktuális helyzetet" - vázolta a mérkőzésvezetők lehetőségeit a versenyigazgató, elismerve, hogy például a legtöbb hazai csarnokban nincsenek szektorok, így azokat kiüríteni sem lehet.

Rózsás Gábor jelezte, hogy az óvástól függetlenül tárgyalja majd a fegyelmi bizottság a Szolnokon történteket. A szövetség, mint mondta, több féle szankcióval élhet - pénzbírság kiszabása, pályaválasztói jog felcserélése, vagy akár pályabezárás elrendelése -, igaz, a korábbi elnökség máig élő iránymutatása leszögezi, hogy utóbbi csak a legvégső megoldás lehet, mert nem szabad elvenni a többi nézőtől a szórakozás lehetőségét.

"Egyértelműen megoldást kell találni erre a problémára. Elképzelhetőnek tartom például, hogy a biztonság érdekében elrendeljük majd az alsó sorok üresen hagyását és biztonsági embereket állítattunk a vendég pad és a hazai nézők közé."