Vágólapra másolva!
A Newcastle Unitednél a hét végén jár le az ideiglenesen kinevezett szakvezető, Joe Kinnear megbízása, és a legújabb hírek szerint nem kizárt, hogy a Szarkák új mestere Alan Shearer lesz. Ha valóban az egykori kiváló támadó veszi át a csapat irányítását, akkor jelenleg az angol élvonalban ő már a kilencedik olyan mester lenne, aki nem is olyan régen még a pályán volt a liga egyik sztárja.

Az angol élvonalban dolgozó nyolc szakvezető közül, akik egykoron játékosként is megfordultak a Premier League-ben, alighanem a Bolton Wanderers irányító Gary Megson a legkevésbé ismert: ő ugyanis nem valamelyik sztárcsapatban játszott, hanem a Norwich Cityben.

A Kanárik színeiben 1992 és 1995 között 46 mérkőzésen szerepelt a Premier League-ben, de utolsó szezonjában már egyben a szakvezető, John Deehan asszisztense volt, akinek lemondását követően ideiglenesen át is vette a csapat irányítását. Ezzel kezdődött tehát az edzői karrierje, amelynek során már dolgozott a West Bromwich Albionnál, a Nottingham Forestnél és a Leicester Citynél is - jelenleg pedig a Bolton szakvezetője.

A Wigan Athletic menedzsere, Steve Bruce ugyanahhoz a generációhoz tartozik, de az ő neve már futballistaként is sokkal ismerősebben csengett, elvégre a Manchester United mezében játszott több, mint 300 találkozót - ebből közel 150-et a Premier League-ben. Pályafutását csak 1999-ben fejezte be, majd rögtön edzőnek állt, tréneri karrierjének nagy részét pedig a Birmingham Citynél töltötte, ahonnan 2007 nyarán került a Wiganhez.

A kilencvenes évek közepének Manchester Unitedje egyébként valóságos gyűjtőhelye volt a későbbi szakvezetőknek, hiszen Bruce-on kívül még három olyan edző dolgozik jelenleg az angol élvonalban, akik az idő tájt a Vörös Ördögök futballistái voltak. Roy Keane, Paul Ince és Mark Hughes alighanem nagyon sokat tanultak Sir Alex Fergusontól, és mindezt jelenleg a legjobbak között is kamatoztathatják: Keane a Sunderlandnél, Hughes a Manchester Citynél, Ince pedig a Blackburn Roversnél. Ez a négy játékos egyébként 1993 és 1995 között, két idényen keresztül együtt küzdött a MU sikereiért - és az 1993-94-es pontvadászatban még a keret tagja volt Bryan Robson is, aki később szintén dolgozott edzőként a Premier League-ben!

Getty Images

Southgate és Megson egymás ellen: az edzői pályán még egyikük sem ért el látványos sikereket

Abban az időben már élvonalbeli játékosnak számított két olyan focista is, aki ma már szakvezetőkén tevékenykednek a legjobbak között. Gareth Southgate az 1994-95-ös pontvadászatban a Crystal Palace labdarúgója volt, később az Aston Villában és a Middlesbrough-ben játszott, és csak 2006 nyarán vonult vissza, hogy rögtön ki is nevezzék a Boro vezetőedzőjének. Ugyan nem volt meg a megfelelő végzettsége (UEFA Pro Licence) ahhoz, hogy munkát vállalhasson a Premier League-ben, ám a ligától külön engedélyt kapott erre, és azóta is ő a Middlesbrough szakvezetője.

Egy másik legendás hátvéd, Tony Adams is némileg váratlanul lett vezetőedző: az Arsenal egykori legendás bekkje Harry Redknapp asszisztense volt a Portsmouth-nál, és amikor Redknappet elcsábította a Tottenham Hotspur, akkor a Pompey-nél úgy vélték, hogy Adams a legjobb megoldás a pótlására. Mindez azt jelenti, hogy például az 1995. március 22-én lejátszott Manchester United-Arsenal rangadón öt olyan futballista is a pályán volt, aki jelenleg már vezetőedzőként dolgozik a Premier League-ben: a MU-ban Bruce, Ince, Hughes és Keane is szerepelt, a másik oldalon pedig Adams rombolt a védelem tengelyében.

A nyolcadik edző, aki játékosként is megfordult a PL-ben, csak másfél évvel később érkezett Angliába. Személye azért is kivételt jelent, mert ő az egyetlen a bevezetőben említett nyolc, focistából edzővé avanzsált sportember közül, aki nem brit, hanem a kontinensről szerződött Angliába, azonban Gianfranco Zolát (mert róla van szó) a mai napig a Premier League történetének egyik legjobb játékosának tartják.

Az ő szerepvállalása a West Ham Unitednél szintén meglehetősen váratlanul történt, hiszen kevesen gondolták volna, hogy Alan Curbishley menesztését követően a Kalapácsosok egy olyan szakemberben látják a megoldást, akinek semmilyen tapasztalata nincsen vezetőedzőként. Zola teljes tréneri rutinja ugyanis kimerült abban, hogy az olasz U21-es válogatottnál Pierluigi Casiraghi asszisztense volt. Egyelőre úgy tűnik, hogy még van mit tanulnia, hiszen irányításával a West Ham eddig kilenc mérkőzésből csak kettőt tudott megnyerni.