A kormánynak nem kell a 22 százalékos áfa

Vágólapra másolva!
Bár az adótörvények módosítása között technikai okokból a kormány támogatási listáján szerepel az MDF által javasolt áfaemelésről nemmel fognak szavazni - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az adótörvények jövő keddi szavazásakor a kormány két már ismert változtatást támogat: az osztalékadó csökkentését 35 százalékról 25 százalékra, illetve azt, amely szerint a cégautó adó 1600 köbcentiig 7500 forint, fölötte 15 ezer forint lenne havonta - mondta a pénzügyminiszter.

Az MDF által javasolt módosításról - amely szerint a személyi jövedelemadó sávhatára 1,7 millió forintról 2,2 millióra növekedne és megszűnne az örökösödési adó, amelynek ellentételeként a 20 százalékos áfa 22 százalékra emelkedne - több lépésben szavaz majd az Országgyűlés, elsőként az áfaemelésről, amit a kormánytagok nem szavaznak meg - jelezte Veres János, és hozzátette: áfaemelés 1,4 százalékkal emelné jövőre az inflációt. A javaslatot a munkavállalók nem támogatják, a munkaadói oldalnak a kérdésben nincs egységes álláspontja.