Rebecca Hall - A szelíd mosolyú lány

Vágólapra másolva!
Woody Allen a Vicky Cristina Barcelonában szorongós nőt csinált belőle, akit még Javier Bardem sármja is csak átmenetileg ingathatott meg abbéli elhatározásában, hogy egy megbízható jófiú mellett fogja leélni az életét. Bemutatjuk - az életben állítólag sokkal felszabadultabb - Rebecca Hallt.
Vágólapra másolva!

Az 1982-es születésű Rebecca Hallt családi háttere az első perctől fogva a színházi pályára predesztinálta: apja (Sir Peter Hall) és tizenöt évvel idősebb bátyja színházi rendezők, anyja operaénekesnő, nővére díszlettervező. Kilenc évesen már dolgozott: az apja rendezte The Chamomile Lawn című minisorozatban debütált a televízióban. Ezután jó tízéves egészséges szünet következett, és amikor egyetemet kellett választani, Rebecca nem a színészet, hanem az angol irodalom mellett döntött. Igaz, csak két évet húzott le Cambridge-ben és közben egyetemi előadásokban már vissza is tért a színpadra.

2002-ben indult igazi színházi karrierje, ismét apja rendezésében, George Bernard Shaw Warrenné mestersége című darabjában, amelyben a prostituált címszereplő "prűd" leányát játszotta. Alakításáért mindjárt el is nyerte a Charleson-díjat, amit harminc év alatti színészek kaphatnak klasszikus színpadi szerepek megformálásáért. Az elkövetkező években folyamatosan szerepelt színpadon apja (Ember és felsőbbrendű ember, Ahogy tetszik) és mások (Don Juan) rendezéseiben is.

Egy James McAvoy-ra volt szükség, hogy egy kis időre elhagyja a színházat a film kedvéért: a 2006-ban bemutatott A nagy kvízválasztó-ban (Starter for Ten) McAvoy tudáskvízmániás figurájának szerelmét alakította - igaz, időbe telt, mire erre a fiú is rájött. A kedves kis filmben Rebecca intellektuális lázadót játszott, aki könnyebben adja meg magát ideológiáknak, mint férfiaknak, nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy Woody Allen itt nézte ki magának a Vicky Cristina Barcelona racionális Vickyje szerepére.

Forrás: [origo]
James McAvoy és Rebecca Hall A nagy kvízválasztó-ban | Még több kép

Ezután indult be igazán a karrierje, és a kis angol filmet egy jóval nagyobb nem annyira angol követte: a Christopher Nolan rendezte Tökéletes trükk-ben Christian Bale figurájának feleségét játszhatta el. Igaz, a szerep nem volt túl nagy, de Rebeccának jutott a film egyik legjobb szövege, amikor gyanúsan viselkedő férjének megmagyarázta, hogy ma ugyan nem hiszi el neki, hogy szereti, de ez nem baj, mert így jobban értékeli azokat a napokat, amikor igaz a vallomás.

Nolan után jött Woody, aki szokása szerint villáminterjú keretében döntött arról, hogy Rebeccára osztja a Vicky Cristina Barcelona egyik főszerepét, és mindössze annyit kérdezett tőle, hogy képes-e amerikai akcentussal beszélni. Rebecca gondolkodás nélkül bólintott, övé lett a szerep és szerencséjére amerikai édesanyja révén az akcentus elsajátítása sem okozott neki gondot. A mindig biztosra menő, gyakorlatias és kicsit szorongós Vicky figurája saját állítása szerint egyáltalán nem áll közel hozzá, de tény, hogy komoly, intellektuális arca - amely huszonhat éves koránál kicsit többnek is mutatja - ehhez hasonló szerepekre ajánlkozik.

Forrás: [origo]
Javier Bardem és Rebecca Hall a Vicky Cristina Barceloná-ban

Rebecca számára mostanában nincs megállás: idén eljátszotta David Frost csaját a Frost/Nixon-ban (itthon január végén kerül a mozikba) és szerepelt három jövőre bemutatandó filmben is, Anand Tuckernek a yorkshire-i hasfelmetsző néven elhíresült gyilkosról szóló tévéfilmjében, Nicole Holofcener (Lovely & Amazing, Jóbarátnők) legújabb csajos vígjátékában Amanda Peet és Catherine Keener oldalán, valamint a Ben Barnes és Colin Firth főszereplésével készült Dorian Gray-ben. Annak ellenére, hogy filmrendezők most már nonstop foglalkoztatják, Rebecca nem maradt hűtlen a színpadhoz sem. Ebben az évadban (Ethan Hawke-kal együtt) két Sam Mendes-rendezte darabban is fellép a New York-i BAM-ban, a Cseresznyéskert-ben és a Téli regé-ben.