Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) guatemalai kongresszusán a küldöttek kétharmados többséggel elfogadták a végrehajtó bizottság szabálymódosító javaslatát, így a versenyeket 2009-től új formában, a futást és a lövészetet a biatlonhoz hasonlóan egy számba szervezve kell lebonyolítani.

A magyar szövetség (MÖSZ) tájékoztatása szerint az Antigua városában rendezett ülésen a legnagyobb vita éppen ezzel kapcsolatban alakult ki, végül a többség titkos szavazással az újítás mellett foglalt állást. A kongresszus ugyanakkor felhatalmazást adott arra, hogy a rendezési tapasztalatok folyamatos leszűrése után a most elfogadott szabályokon változtatni lehessen.

Pálvölgyi Miklós, a férfiválogatott szövetségi kapitánya itthonról az MTI érdeklődésére elmondta, tudomása szerint egyetlen szavazaton múlott, hogy nem bukott meg a javaslat, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a magyar szövetség nem támogatta a kezdeményezést.

"Elhamarkodott döntés született, ez a rendszer még nincs igazán kitalálva, kiérlelve. A tesztek során kétszer ugyanúgy még nem rendeztek versenyt. Ha majd sikerül a többségnek megemészteni a mostani döntést, esetleg születnek pozitív javaslatok, de még sok munka van addig, amíg igazán jó versenyszám alakul ki. Mindenképpen pontosítani kell a körülményeket, a szabályokat, az értékelést" - nyilatkozott a szakvezető.

A jelenlegi elképzeléseket ismertetve elmondta, délelőtt rendeznék meg az úszást és a vívást, majd délután, szinte egy blokkban a maradék három számot. A lovaglásban ezentúl a második körben, a végén jönnének a legjobb helyen állók, majd kis idő múlva következne hendikepp rendszerben a 3000 méteres futás. Ennek során először tíz, majd öt, aztán megint öt lövésre kerülne sor.

Az UIPM irányításában felső szinten nem történtek változások, a német Klaus Schormann további négy évre bizalmat kapott, s folytatja vele a munkát a négy eddigi alelnök, a dél-koreai Kuj Szung Csoj, az amerikai John Helmick, a mexikói Ivar Sisniega és a spanyol Juan Antonio Samaranch Jr. is. A kincstárnoki pozíciót nyolc éve betöltő Bretz Gyulát ugyancsak újabb négy évre bízták meg.

Az erős küzdelemben, amely a technikai bizottsági tagságért folyt, a magyar küldött, Szatmári László nemzetközi bíró, a hatodik fordulóban taktikai okokból visszalépett az angol jelölt javára. A MÖSZ elnökségének döntése alapján az UIPM marketingbizottságába jelölt Varga Tamás, a hazai szövetség főtitkár-helyettese viszont már az első körben megszerezte a szavazatok többségét, ezzel bekerült a testületbe.

Az UIPM marketingbizottsága szerint az idei év legjobb öttusaversenye a budapesti MVM világbajnokság volt. A címmel járó díjat, nagy tetszésnyilvánítás kíséretében, Pécsi Gábor, a MÖSZ főtitkára vette át. A magyar szövetséget rajta, illetve a két bizottsági pályázón kívül Császári Attila elnök képviselte.