Aláírták a MÁV-Bombardier szerződést

Vágólapra másolva!
A MÁV és a Bombardier cég képviselői kedden Budapesten aláírták a 25 kétáramrendszerű, TRAXX típusú mozdony és további 25 opciójára vonatkozó szállítási szerződést. A MÁV Zrt. tavaly szeptemberben indított közbeszerzést a mozdonyok beszerzésére, a kétlépcsős, tárgyalásos eljárást a Bombardier Transportation cég nyerte el.
Vágólapra másolva!

Az első 25 mozdonyt járművenként 3 094 000 euróért szállítja a gyártó, a szállítási határidő a finanszírozási szerződés aláírásától számított két év. A beruházás pénzügyi fedezetét eszközfinanszírozású hitel biztosítja. A finanszírozót a MÁV Zrt. és MÁV-TRAKCIÓ Zrt. közbeszerzési eljárás keretében választja ki.

Az aláírást követően Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a korszerű mozdonyok jelentősen javítják majd a szolgáltatási színvonalat, kedvezően hatnak a vasúti közlekedés energiafelhasználására is.

Ake Wennberg, a Bombardier Transportation mozdonydivíziójának elnöke a két társaság között fennálló bizalom jelentőségét emelte ki. A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az új mozdonyok főként a jelenleg használt V43-as mozdonyok egy részét váltják ki.

Az új mozdonyok a nemzetközi forgalomban alkalmasak lesznek a határokon átmenő vonatok továbbítására is, amelyre jelenleg csak a MÁV-TRAKCIÓ 10 Taurus mozdonya alkalmas. Az új mozdonyok személy és teheráru forgalomban egyaránt használhatók. A tervek szerint a beszerzett mozdonyok a minőségi belföldi és a nemzetközi vontatási feladatokat látják el, növelve a szolgáltatás színvonalát.