Szélesvásznúra váltott a YouTube

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb videomegosztója a szélesvásznú lejátszóablak bevezetésével igyekszik behozni a konkurenciát, előkészítve a terepet a mozifilmeknek is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn szélesvásznúra változott a YouTube, a videomegosztó ablakai mostantól 16:9-es képarányúak, igazodva az újabb videokamerák képrofmátumához. A hagyományos, 4:3-as képarányú felvételek feltöltőinek sem kell azonban aggódniuk, mivel az ilyen videók sem torzulnak el, hanem a lejátszóablakban középre igazítva, két oldalt fekete csíkkal jelennek meg.

A váltással egy időben a YouTube weboldalát is szélesebbre vették, igazodva a lejátszó- és a videókból előnézetet adó ablakok új arányához. A YouTube ablaka így mostantól 960 pixel széles.

A szájt ezzel a lépéssel régi elmaradását pótolta, hiszen több más videomegosztó, így például a Vimeo vagy a Blip.tv régóta kínál lehetőséget a szélesvásznú felvételek feltöltésére. A váltással az oldal valószínűleg az egész estés filmeknek készíti elő a terepet, ugyanis a YouTube hamarosan az MGM mozijait is hosztolhatja majd - írja a CNet.

A sorozatok és filmek online "sugárzásával" a Hulu előzte meg a YouTube-ot, és nem csak időben, hanem a bevételek tekintetében is. Az oldal egy év alatt több hirdetési bevételre tett szert a mozikkal a CNet szerint, mint a YouTube eddigi három éves működése során összesen.