Befékezett a német infláció

Vágólapra másolva!
Novemberben erőteljesen lassult a németországi infláció, főként az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően. Mérséklődtek az élelmiszerek árai is - derül ki a német tartományok szerdán közzétett inflációs adataiból. Novemberben ezek szerint már a negyedik hónapja csökkennek az árak.
Vágólapra másolva!

A németországi infláció meghatározó az eurózónabeli folyamatokra nézve is, és jelzi, hogy az eurózónában is csökken az inflációs nyomás, ami további kamatmérséklést tesz lehetővé. A Szövetségi Statisztikai Hivatal hat tartomány adatai alapján kalkulálja az előzetes német inflációs adatot. Szerdán a hat tartomány többsége már közzétette adatát, ami átlagban 0,5 százalékos novemberi árcsökkenést mutat az előző hónaphoz képest. Éves szinten a 1,0 és 1,7 százalék közötti áremelkedést mértek az egyes tartományokban. Októberben 0,2 százalékkal csökkentek havi szinten az árak.

A Reuters elemzőinek várakozásában a német fogyasztói árak 0,3 százalékos csökkenése szerepelt novemberre, a szakértők az éves inflációt pedig 1,6 százalékra várták az októberi 2,4 százalékos éves szintű áremelkedéssel szemben. Az árak csökkenése kedvezően hat a reálkeresetekre, ami viszont jótékony hatással bírhat még a következő évben is a háztartási kiadásokra - értékelik az elemzők, akik 2009 második felére várják a gazdaság élénkülését.

Az elemzők a következő hónapokban az infláció további lassulására számítanak a gázárak késéssel bekövetkező olcsóbbodása miatt is. Egyesek szerint az infláció 2009-ben átlagban az 1 százalék alatt maradhat.