Törökországban nyomul az Axel Springer

Vágólapra másolva!
A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező Axel Springer részesedést szerzett a vezető török médiacsoportban, a Dogan Yayin Holdingban. A cég a részesedésért 47 millió eurót fizet, és egyben egy fővel képviseltetheti is magát a Dogan igazgatótanácsában.
Vágólapra másolva!

A török cégbe történő beszállással Európa legdinamikusabban növekedő növekedési piacán építi ki állásait, indokolta a Springer a részvásárlást.

Az ügylet részeként a Springer a török anyavállalatnak 5,1 százalékot elad eddigi 25 százalékos részesedéséből a Dogan TV-ben, 77 millió euróért. Ezzel a Springer része 19,9 százalékra csökken a török tv-adóban. Így a két ügylet eredőjeként végső soron a Springer kap 30 millió eurót a Dogan Yayin cégtől, legkésőbb 2012-ig.

A Dogan Yayin évi kétmilliárd dolláros forgalommal, 13 ezer alkalmazottal a vezető török médiakonszern, egyebek között a Milliyet és a Hürriyet című lapok kiadója.

A Springer AG az első fél évben az egy évvel korábbinak közel hatszorosára, 526 millió euróra növelte adózott eredményét üzletrész-eladásoknak, illetve a forgalom növekedésének köszönhetően. Az EBITDA-eredmény 7,2 százalékkal 214 millió euróra emelkedett, a bevétel 1,34 milliárd eurót tett ki, 11 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.