Elítélték a MySpace-es zaklatót

Vágólapra másolva!
Három vádpontban bűnösnek találta a bíróság azt az amerikai családanyát, aki egy hamis MySpace-fiókon keresztül az öngyilkosságba kergette lánya egyik barátnőjét.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai bíróság elítélte a 49 éves Lori Drew-t, aki ellen azért indult eljárás még ez év májusában, mert egy MySpace-fiókon keresztül bűntársai segítségével az öngyilkosságba kergette lánya egyik barátnőjét, a 13 éves Megan Meiert - adta hírül a CNN. A családanyát számítógéphez való illetéktelen hozzáférés három rendbeli vádjában találták bűnösnek, a negyedik vádpontban, ami a kislány elleni konspiráció lett volna - mivel a nő lánya és egy másik tinédzser segítségével hajtotta végre a netes zaklatást - nem jutott döntésre a bíróság.

A Drew elleni vádakat is mérsékelték: eredetileg mind a négy vádpontban bűncselekmény miatt zajlott ellene az eljárás, végül csak szabálysértést állapított meg a bíró. A családanya így maximum 3 éves börtönbüntetésre és összesen 300 ezer dolláros bírságra számíthat, de akár próbaidőre is engedhetik, míg az erdeti vádak alapján akár 20 év börtönt is kaphatott volna. Drew védője a szabálysértési ítélet ellen is bejelentette fellebbezési szándékát.

Rossz vége lett a kamu flörtölésnek

Az Egyesült Államokban ez volt ez első olyan ítélet, amelyet online zaklatás (úgynevezett cyber-bullying) ügyében hoztak. A tinédzserek között, ahogy a valóságban, úgy az interneten is gyakoriak a hasonló esetek a The New York Times által megszólaltatott szakértők szerint, a közvélemény viszont azért reagált érzékenyen a Drew féle esetre, mert itt egy felnőtt volt az elkövető.

Mint arról korábban is beszámoltunk, Lori Drew a 13 éves lánya, Sarah és egy 18 éves tinédzser segítségével hozott létre egy hamis MySpace-fiókot. A nő a közösségi hálózaton egy 16 éves fiúnak, bizonyos Josh Evansnak adta ki magát, hogy a szomszédban, három házzal odébb lakó Megan Meier bizalmába férkőzzön.

Drew azt szerette volna kideríteni, milyen pletykákat terjeszt a kislányáról Megan az interneten és az iskolában, a "játékot" azonban túlzásba vitte. Miután jó ideig udvarolt a 13 éves lánynak a nem létező fiú nevében, hirtelen megszakította vele a kapcsolatot. A kislányt annyira felzaklatták az események, hogy néhány órával az utolsó üzenet fogadása után öngyilkos lett. Megan halálában szerepet játszhatott az is, hogy depresszióval kezelték, amiről zaklatójának, a család közeli ismerőse lévén, tudomása volt.

Ki figyel az TOS-ra?

Lori Drew-t Megan édesanyja, Tina Meier perelte be tavaly decemberben, eredetileg Missouri államban, ahol az események zajlottak. Az ottani bíróság viszont nem fogadta be a keresetet, így a tárgyalásokra a MySpace szervereinek is otthont adó Kalifornia államban került sor.

Az elmarasztaló ítélet alapját az képezte, hogy Drew a hamis account létrehozásával megszegte a MySpace felhasználó feltételeit, amelyek tiltják, hogy a felhasználó másnak adja ki magát, és másokat zaklasson a rendszeren keresztül. A védelem ezzel kapcsolatban arra alapozta álláspontját, hogy a vádlott nem olvasta el a közösségi oldal felhasználói feltételeit (Terms of service, röviden TOS), mint ahogy az internetezők legtöbbje egyáltalán nem olvassa azokat. Az összeesküvés vádjában azért nem született ítélet, mert a bíróság nem tudta egyértelműen tisztázni, ki írta a Megannek küldött üzeneteket.

Törvényre még csak Missouriban van a zaklatás ellen

Kompromisszumos ítélet született az ügyben -nyilatkozta a Reutersnek a dél-kaliforniai egyetem egyik jogászprofesszora. Rebecca Lonegran volt szövetségi ügyész szerint a fő probléma az, hogy a vádpontok nem is az öngyilkosságról szóltak, hanem a hackelésről (értsd: a számítógépes hálózat illetéktelen célra való használatáról). Az USA-ban szövetségi szinten még nincs törvény az online zaklatásról, csupán elképzelések ezzel kapcsolatban, a mostani ügyben alkalmazott passzusokat pedig még 1986-ban fogadták el.

Idén augusztusban Missouri államban fogadták el azt a törvényt, amely bűncselekménynek nyilvánítja az online és más zaklatást, elsősorban a gyerekeket, tinédzsereket védve a hasonló esetekben. A törvény az iskolákat kötelezi arra, hogy felderítsék az online zaklatási eseteket. Az első lépéseket azonban nem az állam tette, hanem az található Dardenne Prairie önkormányzata, amely maximum 500 dolláros pénzbüntetést és 90 napos elzárást helyezett kilátásba az online zaklatók számára, szintén Megan Meier esete kapcsán.

Féltik az online anonimitást

A Lori Drew-t elmarasztaló ítélet nyomán több szakember aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy fenntartható lesz-e a jövőben az online anonimitás bármilyen formája - írja a The New York Times. Az ügyben megszólaló jogászok, kutatók véleménye szerint a felhasználóknak joga van ahhoz, hogy bizonyos fokig eltitkolják valódi kilétüket a hálózaton, akár biztonsági, vagy személyes okokból, például amikor segítséget kérnek valamilyen kényes ügyben.

Hozzá kell azonban tennünk: az online zaklatás elkövetői nem névtelenül cselekedtek, hanem valaki másnak adták ki magukat, ráadásul egy olyan szájton, amely kötelezi a felhasználókat a valódi adataik megadására. A MySpace-en vagy a szintén hatalmas népszerűségnek örvendő Facebookon az üzemeltetők a felhasználók jelzései vagy saját észrevételeik alapján törlik is a hamis profilokat. Az online szolgáltatások jelentős része - például fórumok, üzeneküldők - azonban teljesen anonim módon is használható.