Erős hetet zárt Tokió

Vágólapra másolva!
Erősödött pénteken a tokiói értéktőzsde irányadó indexe. A 225 részvény mozgását tükröző Nikkei 1,7 százalékos pluszban zárt pénteken, így ezen a héten 7 százalékos többletet ért el.
Vágólapra másolva!

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken tovább emelkedett. A többlet - csütörtökhöz hasonlóan - még mindig a szerdán bejelentett kínai kamatcsökkentéssel és az Európai Unió 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő intézkedései miatti optimizmussal magyarázható.

A befektetők ugyanis reménykednek abban hogy a japán cégek számára fontos külpiacokon javulni fog a helyzet. Pénteken drágultak az acél-, a gép- és az építőipari részvények, a kereskedőházak és a szállítmányozási cégek papírjai. Tartós hatást azonban nem jósolnak elemzők, hiszen a közvetlenül érdekelt sanghaji tőzsdén pénteken már lefelé tartó kiigazítás követte a csütörtöki, 6,57 százalékos ugrást.

Javította a hangulatot, hogy a pénteken publikált adat szerint Japánban, 3,7 százalékra a szeptemberi 4,0 százalékról. Az ipari termelés meredeken csökkenéséről szóló, a vártnál súlyosabb recesszíót valószínűsítő adatsornak viszont kevésébé örültek a piaci szereplők. Utóbbi közzététel gátat vetett a jelentősebb emelkedésnek.

A 225 részvény mozgását tükröző Nikkei végül 1,66 százalékkal 8512,27 pontra erősödött. A pénteki végeredmény alapján a mutató a héten 7,6 százalékos pluszt ért el, ám a novemberi teljesítmény még így is mínuszos, ebben a hónapban 0,75 százalékkal került lejjebb az index.