London szerint bajban van a régiónk

Vágólapra másolva!
Meredeken lassul jövőre a globális válsággal szemben eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult cseh és lengyel gazdaság is, mert már e két ország sem tudja kivédeni tovább az euróövezeti recessziót, jósolják londoni feltörekvő piaci elemzők. Egyes citybeli vélemények szerint jövőre nemcsak Magyarország, hanem Kelet-Közép-Európa egésze recesszió felé veszi az irányt a vártnál is szűkebb hitelellátás miatt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a GS londoni befektetési részlege 2008-ra 1,5 százalékos növekedést, 2009-re 1,7 százalékos GDP-visszaesést vár, míg a Merrill Lynch elemzői az idei évre valószínűsített 1,1 százalékos növekedés után jövőre 2,0 százalékos GDP-visszaeséssel számolnak.

A Merrill szerint ugyanakkor a 2009-ben már "masszívan negatív" - a cég számítási modellje alapján GDP-arányosan mínusz 5 százalékra nyíló - kibocsátási rés, valamint a kedvező bázishatások belépése nyomán a jövő év közepéig 3 százalékra süllyed a teljes kosárra számolt éves inflációs ütem.

Csökkenő infláció és kamat Magyarországon

Az államháztartási hiány 2,5, a folyómérleg-deficit 4 százalékra csökken a GDP-hez mérve 2009 végére, áll a Merrill Lynch pénteki londoni elemzésében.

Mindezek alapján a ház azt jósolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank a következő 12 hónapban a jelenlegi 11,00 százalékos alapkamat-szintet megfelezi, és így 2009 végére az 5,50 százalékra csökken

Ez eddig a legagresszívabb kamatcsökkentési előrejelzés a Cityben. A szélesebb londoni konszenzus az, hogy az MNB éves távlatban az októberi 3,00 százalékpontos kamatemelést fogja leépíteni.

Kátyúban a csehek

A Goldman Sachs bankcsoport londoni részlege által a felzárkózó térségről befektetőknek összeállított kétheti helyzetelemzések pénteken megjelent új kiadása szerint a ház elemzői jövőre erőteljes euróövezeti visszaesést várnak, egész évre számolva 1,3 százalékos GDP-csökkenéssel. Ezt az elemzésben vizsgált két közép-európai EU-tagország közül Csehország fogja súlyosabban megérezni.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege által pénteken kiadott jövő évi felzárkózó térségi előrejelzés szintén meredek lassulást jósol a cseh, a lengyel és a magyar gazdaságra, ez utóbbira ugyancsak egész éves - a GS-elemzésben szereplőnél is mélyebb - recessziót valószínűsítve.

A cseh gazdaság - amely eddig nem mintának számított a térségben - most szembesül az euróövezeti megtorpanás és a hitelszűke hatásaival: növekedése a 2008 egészére várt 4,4 százalék után 2009-ben már alig 0,8 százalék lesz, áll a Goldman Sachs pénteki londoni előrejelzésében. Ilyen lasú növekedést az Unióhoz való csatlakozás óta soha nem produkált az ország.

A Merrill Lynch számításai szerint Csehországban az idei évre várt 4,1 százalék után jövőre már csak 2,1 százalékos GDP-bővülés valószínű, a lengyel gazdasági növekedés a 2008-ra jósolt 4,9 százalékról 1,9 százalékra zuhan 2009-ben.

Lengyelország is fékez

A GS szerint jóllehet Lengyelország - az erőteljes belső fogyasztás révén - az egyik legjobb helyzetben van a térségen belül ahhoz, hogy a jelenlegi válságot átvészelje, azonban a külső tőkeforrások meredek szűkülése, a vállalati felvásárlási-egyesülési aktivitás leállása nyomán a lengyel gazdaságnak is fel kell készülnie az eddig megszokott 5-6 százalékos éves növekedések erőteljes lassulására.

A Goldman Sachs szerint a lengyel GDP-érték 2009-ben csak 2,1 százalékkal fog növekedni a tavalyi 6,7 százalék és a 2008-ra jósolt 4,9 százalék után. A ház elemzői kiemelik, hogy 2009-re szóló lengyel növekedési előrejelzésük alaposan elmarad a piaci konszenzustól is, amely 3,4 százalékos lengyel GDP-növekedést valószínűsít jövőre.