Valamit tud az NCIS csapata

Vágólapra másolva!
A napokban röppent fel a hír, hogy spin-off készülhet az NCIS-ből. Az új szereplők a jelenleg futó hatodik évadban tűnnének fel, hogy jövőre aztán saját sorozat induljon velük. A projekt még igen korai szakaszában tart, de tény, hogy az NCIS-nek nagyon fut a szekér: ahelyett, hogy kifulladt volna ennyi idő után, a mostani szezonban érte el eddigi legmagasabb nézettségét. Mit kell tudni a sorozatról?
Vágólapra másolva!

Az NCIS tervezett testvérsorozata azért is érdekes, mert már maga az NCIS is spin-offként indult 2003-ban: a szereplők közül négyet a JAG - Becsületbeli ügyek-ben, pontosabban annak két epizódjában vezettek be a tévénézőknek. Gibbs, Tony, Abby és Ducky egy gyilkossági ügy felderítésekor dolgozott együtt a JAG csapatával, majd, mikor már saját sorozatuk lett, viszonozták a kölcsönt, és ők is szerepeltettek pár karaktert a JAG-ből.

A JAG és az NCIS ugyanis a hadi törvényszék, a katonai büntetés-végrehajtás egy-egy oldalát mutatja be: előbbi jórészt a tárgyalóteremben, utóbbi pedig terepen, a bűntények helyszínén játszódik. Az NCIS csapata olyan különleges ügynökökből áll, akik a haditengerészethez, flottához kötődő bűncselekményeket göngyölítik fel. Első ügyüket (a JAG-beli szereplés után) 2003 szeptemberében oldották meg, a magyar TV2 pedig 2005-ben tűzte műsorára a sorozatot.

A csapatot azóta gyakran bízzák meg olyan kiemelten fontos ügyekkel is, mint például a kormány nukleáris fegyverekért felelős emberének halála, terroristafenyegetés vagy épp bombariadó egy hadihajón. A nyomozókat a keménykezű Gibbs ügynök vezeti, irányítása alatt dolgozik Tony, a filmőrült nőcsábász és Abby, a "spice gothic" stílust követő csodabogár, aki állítása szerint koporsóban alszik. Az első két évadban mellettük szolgált az állandóan fotókat és rajzokat készítő Kate, majd az ő helyét a jámbor és számos fóbiával rendelkező Timothy vette át.

Közülük Gibbs ügynök alakítója a legismertebb, és talán a legnépszerűbb: Mark Harmon az NCIS előtt két sorozatban alakított orvost, először a St. Elsewhere-ben, majd (Dr. Jack McNeilként) a Chicago Hope-ban láthatták a nézők. Utóbbi szériában egyébként az NCIS igazgatóját, Jent játszó Lauren Holly is szerepelt. Harmon néhány rész erejéig feltűnt A simlis és a szendé-ben, majd Az elnök emberei-ben is; kétszer jelölték Emmy-díjra, négyszer pedig Golden Globe-ra.

Forrás: Getty Images

Az NCIS esetében érdekes, hogy a karakterek és az őket alakító színészek között viszonylag sok hasonlóságot lehet felfedezni: Tonynak és megszemélyesítőjének, Michael Weatherlynek egyaránt svájcibicskák importálásával foglalkozik az apja; az Abbyt játszó Pauley Perrette-nek ugyanúgy van kriminológus végzettsége, és ugyanúgy Louisiánában nőtt fel, mint a filmbeli karakter; Timothy komputerspecialista, az őt alakító Sean Murray pedig számítógépeket épít - igaz, csak hobbiból.

Nemcsak a forgatókönyvet igazították azonban a színészek életrajzához az alkotók, némely esetben arra is kényszerítették őket, hogy a szerep kedvéért tegyenek szert bizonyos képességre. David McCallum például a csapatot segítő igazságügyi orvosszakértőt, Duckyt játssza, ezért egy időben orvosi fővizsgálói értekezletekre is eljárt, hogy pontosabb képet szerezzen a törvényszéki munkáról: tudását végül oly mértékben sikerült gyarapítania, hogy az NCIS atyja, Donald P. Bellisario (akinek a Magnum-ot is köszönhetjük) őt akarta megtenni a sorozat technikai tanácsadójának.

A más filmekre sokszor utaló Tony egyébként a Magnum-nak is nagy rajongója, most már tudjuk, miért. A stáb viszont többek között az X-akták-at tartja nagyra, sőt a klasszikus sorozat "emlékének" egy egész epizódot szentelt: a különleges ügynökök Az igazság odaát van című részben olyan tengerészek után nyomoznak, akik az X-akták egy-egy írójának a nevét viselik.

Forrás: Getty Images

Bár Az igazság odaát van cím átmehetett a szerzői jogvédők rostáján, itthon voltak gondok a címadásból: 2005-ben a Viasat3 beperelte a TV2-t, mert az szerintük jogtalanul használta a sorozat megnevezésére az NCIS - Tengerészeti helyszínelők-et - az ugyanis nagyon emlékeztet a CSI: Helyszínelők címére. A bíróság 2007-ben a Viasatnak adott igazat, és új címadásra kötelezte a TV2-t, a széria azóta csak NCIS néven fut a csatornán.

A sorozat jelenleg a Krimi hétfő keretében megy, és a múlt héten, ha nem is a legjobb nézettséggel szerepelt, de benne volt a TV2 tíz legnézettebb műsora között: a teljes lakosság körében 868 ezren, a célcsoportból, vagyis a 18 és 49 év közé eső korosztályból 450 ezren követték figyelemmel. Az Egyesült Államokban rekordot döntött a jelenlegi, hatodik évad: egyik epizódjára 18,8 millióan voltak kíváncsiak, úgyhogy valószínűleg később sem áll semmi a spin-off útjába.