Vágólapra másolva!
Meredeken romlik a nyugat-európai adósminőség a Moody's Investors Service legújabb kimutatása szerint.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő rendszeres európai hitelfolyamat-elemzéseinek Londonban közzétett friss összesítése azt mutatja, hogy októberben a cég listáján 42 nyugat-európai adósságkibocsátó kockázati besorolása változott, ezek közül 40 volt a leminősítés.

Ez erőteljes romlás egyetlen hónapon belül is: szeptemberben 24 nyugat-európai adósbesorolás változott a Moody's nyilvántartásában, közülük 18 volt az osztályzatrontás.

Az októberi besorolási felülvizsgálatok 332,5 milliárd dollárnyi adósságot érintettek; ebből 313,7 milliárd dollárnyi piacon lévő nyugat-európai adósság besorolása romlott, áll a hitelminősítő új összesítésében.

A Moody's szerint az általános gazdasági és hitelpiaci környezet romlása mellett több nyugat-európai cégadós leminősítését e cégek kelet-európai jelenléte okozta, tekintettel a keleti térség valutáinak gyengülésére, túl nagy küladósság-terhére és gazdasági visszaesésére.

A pénzügyi szektor minősítése romlott leginkább

A minap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is a globális adósminőség markáns romlásáról számolt be. A Fitch Londonban kiadott harmadik negyedéves összesítése szerint a cégnél világszerte besorolással ellátott adósságkibocsátók körében a le- és a felminősítések rátája 3,6:1 volt a vizsgált időszakban. A második negyedévben a cég által végrehajtott leminősítések száma még csak 1,8-szeresen haladta meg a felminősítésekét.

A Fitch Ratings hitelpiaci kutatási részlegének - Fitch Credit Market Research - kimutatása szerint a harmadik negyedévi osztályzatrontások zöme a pénzügyi szektort sújtotta: ebben a vállalati körben 5,3-szer több volt a leminősítés a múlt negyedévben, mint a felminősítés.

A Moody's Investors Service nemrégiben a törlesztéseikkel leálló vállalati adósok arányának meredek emelkedését is jósolta.

A Moody's múlt havi londoni elemzése szerint a cég előrejelzési modellje - amely elhúzódó és mély amerikai recessziót vesz alapul - azt mutatja, hogy a spekulatív osztályzatú globális vállalati szektorban a tavaly októberi 1,1 százalékról, és az idén októberi 2,8 százalékról 2008 végéig 4,3 százalékra, 2009 novemberéig 10,4 százalékra szökik fel a törlesztési hátralékba kerülők aránya.

Idén eddig nem teljesítővé vált vállalati adósság összértéke 219 milliárd dollár, vagyis már meghaladja a 2002-es egész évi 212 milliárd dollárt, az éves szinten számolt előző csúcsot, állt a Moody's elemzésében.