Még több pénzt pumpál a japán jegybank

Vágólapra másolva!
A japán központi bank, a Bank of Japan kedden rendkívüli értekezletet tartott, és likviditásnövelő intézkedésről határozott: 3 billió jent bocsát a rövid lejáratú aukciók rendelkezésére, úgy, hogy a pályázóktól egészen "BBB" minősítésig elfogad vállalati adósságot fedezetként.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Eddig fedezetként csak "A" vagy jobb osztályzatú vállalati adósságot fogadott el a bank. A 0,30 százalékos alapkamatot változatlanul hagyta a japán központi bank, közölték a rendkívüli értekezlet után.

Elemzők szerint a banknak most az a gondja, hogy semmiképp sem akar visszatérni a zérókamat-politikához, de mégis olajoznia kell a pénzügyi piacokat, átsegíteni a hitelezést a nehéz időszakon.

A Bank of Japan elnöke, Sirakava Maszaaki kedden úgy nyilatkozott, hogy Japánban a pénzügyi piacok stabilabbak, mint a nyugati országokban, de a pénzügyi körülmények romlanak. Úgy vélte, hogy a nagyon alacsony kamatszint árt a piacok működésének.

A Bank of Japan október 31-én 0,30 százalékra csökkentette irányadó kamatát, miután korábban - október 8-án - kimaradt a világ mértékadó központi bankjainak egyeztetett kamatcsökkentéséből.

A japán központi bank előzőleg utoljára tavaly, 2007. februárban nyúlt irányadó rátájához, a fedezet nélküli egynapos (overnight) hitelekre vonatkozó kamatcéljához, negyed százalékponttal 0,50 százalékra emelve azt. Előzőleg 2006. júliusban szigorított, 0,25 százalékos célt állapítva meg.

A Bank of Japan 2006. márciusban hivatalosan befejezettnek nyilvánította a 2001. március óta folytatott zérókamat-politikáját - a most október végi előtt utoljára akkor volt kamatcsökkentés Japánban -, de a tényleges intézkedéssel még várt 2006. július közepéig. Addig a központi cél öt éven át nulla volt, a piaci kamatok tizedszázalékos szinteken voltak.