Vágólapra másolva!
Novemberig az eladott autópálya-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben növekedett az előző év hasonló időszakához képest az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) értékesítési mutatói szerint - közölte az ÁAK Zrt. az MTI-vel kedden.
Vágólapra másolva!

Az idei év első tizenegy hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 12 százalékkal több úthasználati jogosultságot (e-matricát) vásároltak, ami 10 százalékos bevétel többletet eredményezett az ÁAK Zrt. számára. Ez a 2007-es 44,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban közel 48,7 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

Emelkedett a kereslet az éves úthasználati jogosultság iránt, az autósok 17 százalékkal több éves e-matricát vásároltak. A 4-napos e-matricákból 12 százalékkal, a havi e-matricákból 8 százalékkal több fogyott. Egyedüli a heti e-matricákból adtak el kevesebbet, ebben a kategóriában 7 százalékkal esett vissza a forgalom a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest.

Kiemelkedően nőtt a motoros e-matricák iránti kereslet, miután a kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát. Az értékesítési adatok azt mutatják, hogy idén közel háromszor annyian éltek ezzel a lehetőséggel, mint tavaly ilyenkor.

Az autópálya kezelő adatai szerint az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül) értékesített e-matricák. Az év első 11 hónapjában a virtuális eladások volumene közel 50 százalékkal haladta meg a tavaly szintet, így ezeknek a tranzakcióknak az aránya 7 százalék fölé nőtt az összes eladáson belül. A virtuális értékesítés által realizált árbevétel a 2007-es 1,2 milliárd forintról az idén 2 milliárd forint fölé nőtt.

Az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat fokozódó mértékű bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra való kiterjesztése áll az ÁAK közleménye szerint.