Vágólapra másolva!
A havi és a téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatások összegének jövő évi emelését támogatta kedden a Főpolgármesteri Kabinet - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére benyújtandó javaslat szerint a távghőszolgáltatás esetében május és december között megmarad a 2500 forintos támogatás, június és november között pedig a 800 forintos kompenzáció. Január és április között az eddigi 4000-ről 4500 forintra emelkedik a havi kompenzáció. Így a havi kompenzáció együttesen háztartásonként évi 27 800 forintra nő.

A téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatás a jelenlegi 12 000-ről 16 000 forintra emelkedik háztartásonként. Így a távhőszolgáltatási díj utáni kompenzációra jogosultak összességében évi 43 800 forint támogatásban részesülnek.

A kabinet elé benyújtott javaslat szerint 600 forintról 650 forintra emelkedik a víz- és a csatornadíj utáni kompenzáció, és 500 forint lesz a szemétdíj-támogatás. Ezáltal a havi kompenzáció együttesen háztartásonként évente 21 600 forintra nő. A víz-, csatorna- és szemétdíj utáni kompenzációra jogosultak körében a téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatás az idei 10 000-ről háztartásonként 12 000 forintra emelkedik.

Az igazgató tájékoztatása szerint jövőre változatlan marad a díjkompenzációra jogosultak köre, és a közgyűlés által tavaly elfogadott jövedelemhatárok is megmaradnak. Eszerint távhőszolgáltatási díj utáni kompenzációra az jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 60 000 forintot, illetve gyermekét egyedül neveli és az egy főre jutó nettó jövedelem nem több 65 000 forintnál. Ugyanezek érvényesek a víz-, csatorna- és szemétszállítási díj utáni kompenzációra is.

A Fővárosi Lakásrezsi Támogatás a "HÁLÓZAT-Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért" Alapítványon keresztül jut el a rászorultakhoz. A fővárosi önkormányzat az idén 150 millió forintot biztosított az alapítványnak, amely további támogatásokat kap; több mint 1,8 milliárd forintot a távfűtőművektől, a vízművektől, a csatornázási művektől és a közterület-fenntartóktól.