Több pénzt ad az Európai Befektetési Bank

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió hitelintézete, az Európai Befektetési Bank (EIB) jövőre és 2010-ben 30 százalékkal növeli hitelnyújtását, hogy megfelelően támogathassa a kisebb vállalkozásokat, illetve azért, hogy az unió tagországai teljesíthessék a környezetvédelemmel összefüggő céljaikat. Ezt Philippe Maystadt, az EIB vezetője fejtette ki a De Tijd nevű belga lapnak adott nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Maystadt a hitelnyújtásnak az idei évi 48 milliárd euróról jövőre 63 milliárd euróra történő növelését jelentős kihívásnak tekinti. Az EIB a köbvetkező négy évben 30 milliárd eurót bocsát a kereskedelmi bankokon keresztül a kisebb vállalkozások rendelkezésére.

Az unió pénzintézete emellett felgyorsítja azokat a projekteket, amelyeket a likviditási gondokkal küszködő országokban, így Magyarországon és a balti államokban valósítanak meg - mondta.

Az EIB hitelezésének másik súlyponti területe az energetika és a környezetvédelem. A bank pénzt nyújt a közintézmények épületei energiahatékonyságának javítására vagy a környezetbarát közlekedés támogatására.

Az EIB vezetője, aki pénteken tárgyal majd az európai autóipar képviselőivel, megjegyezte, hogy a bank valójában nem a gazdaság élénkítésének eszköze. Az európai gazdaságok méreteihez képest kevés pénzeszközzel rendelkezik, emellett a hosszabb időn át megvalósuló infrastrukturális fejlesztések megvalósítására specializálódott.