Végkiárusítás a Mondi szolnoki gyáránál

Vágólapra másolva!
A Mondi Business Paper Zrt. idén márciusban bezárt szolnoki gyárából folyamatosan adja el a termelő eszközeit, és ezzel párhuzamosan gondoskodik az üzemi terület állagmegóvásáról; a papírgyártás megszüntetése után a Tószegi úton található létesítményt változatlanul szolgáltató és logisztikai centrumként próbálják meg értékesíteni - mondta el Ferencz Gábor, a cég igazgatóságának elnöke kedden az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A cégvezető tájékoztatása szerint már a kiszerelő gépsorok és a kisebb berendezések elkeltek, és többnyire a Mondi-csoporton belül találtak gazdára. Várhatóan még ebben az évben a papírgépet is el tudják adni, ha az üzlet létrejön, akkor 2009-ben leszerelik és elszállítják Szolnokról.

Ferencz Gábor elmondta: a termelés leállítása óta hatvan dolgozóval biztosítják a terület állagmegóvását és a meglévő berendezések karbantartását. Nem tettek le arról a szándékukról, hogy a gyárat szolgáltató és logisztikai centrumként adják tovább. Mint mondta, az infrastruktúra állapota, műszaki színvonala és a szabad terület nagysága miatt erre jó esély van.

A papírgyártást az idén március közepén állították le a Mondi Business Paper Hungary Zrt. szolnoki gyárában, a lépést az irodai kommunikációs papírok piacának telítettségével indokolták. A dolgozók munkaviszonyát többször meghosszabbították, hogy a gárdát egybetartsák, és egy szakmai befektetővel megkötött sikeres adás-vétel után mihamarabb újra indulhasson a termelés.

A dolgozóknak végül júniusban mondtak fel, miután az utolsó potenciális szakmai vevővel is eredménytelenül zárultak a tárgyalások. A munkáját elvesztő kétszáz papírgyári dolgozó 11-16 havi átlagkeresetének megfelelő pénzbeli juttatásban részesült.

A megyei kereskedelmi és iparkamara és APEH regionális igazgatóságának Jász-Nagykun-Szolnok megye félszáz legjobb vállalkozását bemutató TOP 50 című kiadványában a Mondi Business Paper Hungary Zrt. 2007-es teljesítménye alapján a negyedik helyen végzett 26,2 milliárd forintos nettó árbevétele alapján. A cég 2006-ban 35,7 milliárd forint nettó bevételt könyvelhetett el. A Mondi Szolnok egyik legnagyobb adófizetője volt, éves szinten több tízmillió forint iparűzési adót fizetett be az önkormányzatnak.