Jön a Nokia érintőkijelzős csúcsmodellje

Vágólapra másolva!
Hogy, hogy nem, a finn gyártó is az érintőkijelzős telefonokban látja a jövőt. A Nokia 5800 után: voilá a Nokia N97, mely teljes QWERTY-billentyűzettel is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A Nokia World 2008-on a gyártó a frissen bemutatott Nokia N97-et a világ legfejlettebb multimédiás mobileszközének becézte, és ezzel nem is túlzott akkorát. A Symbian S60 v5.0 operációs rendszerrel működő telefon kialakítása elsőre a Sony Ericsson X1-re emlékeztet: a 3,5 inches, 640x360 képpont felbontással rendelkező, teljesen érintésérzékeny TFT LCD-kijelzőhöz egy oldalra elcsúsztatható QWERTY-billentyűzet is párosul. A készülék 150 grammos tömege és 18,9 milliméteres vastagsága némileg soknak is tűnhet, de ennyi funkciót ilyen parányi helyre bezsúfolni így is egy mutatvány.

Az akár videólejátszásra is alkalmas, 16 millió szín megjelenítésére képes nagyfelbontású kijelzővel még nem érnek véget a multimédiához köthető funkciók. A hátlapba épített, autófókusszal is felszerelt 5 megapixeles kamera már ismerős lehet a Nokia N95-ből. A Carl Zeiss-optika természetesen 640x480 pixel felbontású, közel DVD-minőségű videórögzítésére is alkalmas.

A Nokia N97 képességeiben kiemelt szerepet kapott az online közösségi szolgáltatások használata. A frissen elkészített fotókat azonnal fel lehet tölteni a megújított Ovi megosztó oldalra, és további online szolgáltatásokat, például az egyes országokban elérhető Nokia Music Store-t is igénybe lehet venni a Nokia N97-tel.

Az adatkommunikációs kapcsolatok között minden ma elérhető technológia megtalálható: a 3,6 Mbit/sec-es HSDPA és a 3G mellett wifi is van a telefonban. A gyors mobilnetelérés érdekében a főképernyőre több widgetet is elhelyezhet a felhasználó. Egy csúcsmodellhez méltóan természetes, hogy a beépített GPS mellett 32 GB-os flash memória is található az N97-ben, sőt, 16 GB-os microSD-kártyát is képes kezelni. A készülék a Nokia Maps új változatát is tartalmazza, amely számos ismertebb nagyváros háromdimenziós képét is képes megjeleníteni.

A 3,5 milliméteres jack-kimenetnek hála, a felhasználó saját fülhallgatóját is használhatja zenehallgatáshoz. A Nokia N97 akkumulátora a gyártó ígérete szerint 4,5 órányi folyamatos videólejátszást tesz lehetővé.

Az új csúcsmodell várhatóan 2009 tavaszán kerül a magyar boltokba, 550 eurós irányáron.