Hatósági zár alatt a Józsefvárosi piac

Vágólapra másolva!
Tavaly még ideges szaladgálást és az áruk gyors összepakolását tapasztalták a hatóságok, idén már csapot-papot otthagyva, ám figyelő embereket hátrahagyva távoztak az árusok a Józsefvárosi piacról, amikor a Csillagszóró II. akcióban résztvevő hatóságok szerdán ellenőriztek. Az év végi ünnepekhez kapcsolódó akcióban a rendőrség szinte hermetikusan lezárta a piac ki- és bejáratait - áll az APEH közleményében.
Vágólapra másolva!

Az APEH közép-magyarországi régiós revizorai mellett vámosok, fogyasztóvédők, munkavédelmiek, a tisztiorvosi szolgálat munkatársai, élelmiszerbiztonságiak, összesen 90 ellenőr majdnem 100 ellenőrzést végzett, s minden második esetben találtak hibát, hiányosságot, amelyek miatt várhatóan 5 és fél millió forint bírságot szabnak ki. A hatóságok néhány esetben nem tudták a helyszínen lezárni a vizsgálataikat, azok további eljárásokban folytatódnak.

A Józsefvárosi piacon ugyan már szinte mindennapos a hatósági jelenlét - ha nem a vámosok, akkor az APEH, vagy a fogyasztóvédők razziáznak - mégis az ottani árusok rendre megismétlik törvénysértéseiket. A főváros VIII. kerületében lévő piacon ezért a mai napig minden megtalálható, ami a feketegazdaságra jellemző.

A szerdai akcióban 10 esetben mulasztották el a nyugtaadást, 3 embert feketén foglalkoztattak. Emellett az ellenőrök találtak veszélyes fényfüzéreket, 21 kg nem megfelelő minőségű élelmiszert, és a közbiztonságra veszélyes eszközöket (boxert, viperát, elektromos sokkolót) is lefoglaltak. Az akcióban közreműködő rendőröknek 1 körözött személyt is sikerült előállítaniuk.