Simor: Reformok nélkül lemarad a gazdaság

Vágólapra másolva!
A 20 milliárd eurós hitel Magyarország számára csak rövid távon jelent megoldást, reformok nélkül a gazdaság lemarad, és nem lesz "az a pénz" ami ismét helyreállítja a bizalmat. A magas kamatszintet az infláció nem indokolja, a jegybank nem akarja elhúzni a csökkentést, de csak olyan ütemben és mértékben mérsékli a kamatot, ahogy azt a piac elviseli - fejtette ki Simor András jegybankelnök szerdán.
Vágólapra másolva!

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) "Csúcstalálkozó" elnevezésű rendezvénysorozatának idei, utolsó meghívottjaként Simor András szót ejtett az októberi 300 bázispontos kamatemelésről, illetve a novemberi, 50 bázispontos csökkentésről is. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: kockázatot vállalt a jegybank, de a piaci fogadtatás igazolja a döntés helyességét. Megjegyezte azt is: a "medréből kiszakadt forintárfolyam" hihetetlen károkat okozott volna a gazdaságban, a lakosságnak és a vállalatoknál egyaránt. Minden ellentétes vélemény ellenére a vállatoknak a gyenge árfolyam kedvezőtlenebb, mint az erős - mondta, de nem számszerűsítette.

Hangsúlyozta azt is: a jegybank korábbi, a válság hatására hozott döntéseinek eredményei már megmutatkoznak: normalizálódik az állampapír és deviza/forint swap piac is. A bankok egyre ritkábban fordulnak az MNB-hez rövid devizaforrásokért, és a jegybank további intézkedéseken dolgozik a bankrendszer likviditásának növelése érdekében. Hozzátette, hogy hosszú távon a hitelezés csak a megtakarítások szintjének emelkedésével biztosítható, és valamennyi parlamenti pártot felelőssé tette a megtakarítási ráta csökkenése miatt.

A jegybankelnök kifejtette: az októberi, 300 bázispontos kamatemelés mértékének meghatározásában a "megérzés" játszotta a főszerepet. Azt kellett eldönteni, hogy mi lesz hatással a piacra. A számítások véleménye szerint helyesnek bizonyultak, amit azzal indokolt, hogy a forint relatív gyengülése más hasonló devizákhoz képest megállt, sőt az árfolyam erősödött is.

A parlament előtt lévő bankmentő csomagra véleménye szerint szükség van, de elnevezését kifejezetten rossznak tartja, mivel "a magyarországi bankokat nem kell megmenteni". A csomag ennek ellenére szükséges, mert Európában más országok is ilyen döntést hoztak, és biztosítani kell, hogy a magyarországi pénzintézetek ne szenvedjenek versenyhátrányt. Megjegyezte azt is: az irányítási jogokat elvevő feltételeket nem lehet támasztani, de olyat igen, ami vészhelyzetben vétójogot biztosít az államnak.

Simor András üdvözölte a "költségvetési plafontörvény elfogadását", ám sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az önkormányzatokat felelős gazdálkodásra szorító paragrafusok kimaradtak a jogszabályból.