Vágólapra másolva!
Az angol Premier League ugyan a világ egyik legszínvonalasabb pontvadászatának számít, azonban a dobogós helyekért folytatott küzdelem szempontjából talán itt akad a legkevesebb izgalom a topligák közül. Az elmúlt három esztendőben ugyanaz a négy klub végzett az első négy pozícióban, és nehéz elképzelni, hogy az úgynevezett "Big Four" egyeduralmát bármelyik gárda megtörje a közeljövőben.

Természetesen minden országban akad egy-két olyan klub, amely állandóan az élmezőnyben szerepel, és évről évre a bajnoki cím, illetve a BL-szereplés kivívása az első számú célja, azonban a többi topligát vizsgálva egyértelmű, hogy a Premier League az a pontvadászat, ahol a legnagyobb a különbség az élmezőny és a többi együttes között.

Míg Angliában az előző három idényben mindig ugyanaz a négy csapat foglalta el az első négy pozíciót (Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal), addig a másik négy, legrangosabb európai bajnokságban ez a szám egyaránt magasabb.

Egyedül a Bundesliga az, amely kiszámíthatóság szempontjából megközelíti az angol első osztályt: a németeknél öt klub (Bayern München, Werder Bremen, Hamburger SV, Schalke 04, VfB Stuttgart) mondhatja el magáról, hogy az előző három idény valamelyikében ott volt az első négyben.

A jelenlegi pontvadászatban azonban úgy tűnik, hogy további csapatok csatlakozhatnak ehhez a körhöz, hiszen 15 forduló után a TSG Hoffenheim, a Hertha BSC és a Bayer Leverkusen is ott van az első négyben - utóbbi két egyesület az elmúlt három évben mindig gyengébben szerepeltek.

Francia-, Olasz- és Spanyolországban pedig egyaránt hét egyesületről mondható el, hogy ott volt az első négyben a legutóbbi három bajnokságban. A Ligue 1-ben az "örökös bajnok" Olympique Lyon mögött a Girondins Bordeaux, a Lille, a Lens, az Olympique Marseille, a Toulouse, a Stade Rennes és a Nancy is (jelenleg pedig a Nice áll a negyedik helyen); a Serie A-ban az Internazionale, az AS Roma, a Juventus, a Fiorentina, a Lazio, az AC Milan és a Chievo Verona is indulhatott a BL-ben az elmúlt három évben (és ha most érne véget az idény, akkor a Napoli is csatlakozna ehhez a társasághoz); a Primera División hasonló listája: Real Madrid, FC Barcelona, Villarreal, Atlético Madrid, Sevilla, Valencia és Osasuna.

Getty Images

Martin O'Neill zseniálisan összerakta az Aston Villát, kérdés, mikor fogy el a nagyon szűk játékoskeret

Angliában ezzel szemben mindig ugyanaz a négy csapat osztotta fel egymás között a BL-indulást érő helyeket, és jelenleg is ezek a gárdák foglalják el az első négy pozíciót. Sőt, az elmúlt évek alatt rendre nőt a különbség köztük és a mezőny többi csapata között: a 2005-2006-os pontvadászatban az ötödik Tottenham Hotspurnek mindössze két pont volt a lemaradása a negyedik Arsenal mögött (és ha a Spurs az utolsó fordulóban nem kap ki a West Ham Unitedtől, akkor meg is előzte volna az Ágyúsokat), egy évvel később viszont már nyolc pont a differencia. A legutóbbi pontvadászatban pedig az ötödik Everton 11 egységnyivel szerzett kevesebbet, mint a negyedik Arsenal.

A kérdés az, hogy ez a tendencia változik-e, és a jelek arra utalnak, hogy van rá esély. A négy nagyból a leszakadásra mindenképpen az Arsenal a legesélyesebb, hiszen nem véletlen, hogy az elmúlt három idényben mindig az Ágyúsok végeztek a negyedik helyen. Arsene Wenger játékospolitikája, amelynek megfelelően a klub nem sztárokat, hanem fiatalabb futballistákat igazol, egyre nehezebben védhető, azonban a klub még tartja magát a negyedik pozícióban. És hogy ez így is marad, az nem csak az Arsenalon múlik, hanem azon, hogy lesz-e olyan vetélytárs, amely fel tudja venni vele, illetve a többi sztárklubbal a versenyt.

Pár évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy erre a Tottenham lehet a legalkalmasabb, hiszen a Spurs kétszer egymás után is ötödik lett, de a londoniak nem tudták áttörni az "üvegplafont", hiába költöttek rengeteg pénzt új igazolásokra. Szakmai szempontból az Everton, illetve az Aston Villa áll a legközelebb ahhoz, hogy befurakodjon a négy nagy közé, azonban ennél a két egyesületnél hiába folyik kiváló szakmai munka, mind a két csapat nagyon vékony jégen táncol. Elsősorban anyagi okok miatt rendkívül szűk a játékoskeretük, és elég egy sérüléshullám ahhoz, hogy ne tudják tartani a lépést (az Aston Villa elképesztő módon mindössze 17 focistát vetett be eddig ebben a szezonban).

Talán a Manchester City lehet az, amely hosszú távon felveheti a versenyt a négy nagycsapattal: jelenleg úgy tűnik, hogy a pénz nem lehet akadály, a megfelelő szakmai munka nélkül azonban ez mit sem ér. Ebben a szezonban a Citytől aligha várható, hogy odaérjen az első négybe, még akkor sem, ha januárban újabb világklasszisok érkeznek, elvégre a gárda 15 forduló után csak a 15. helyen áll.

www.infosport-focivilag.hu