Szeptember: jól alakult a külkereskedelem

Vágólapra másolva!
Idén szeptemberben a külkereskedelmi forgalom volumene mind az exportban, mind az importban 4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Január és szeptember között a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A külkereskedelmi mérleg 26 milliárd forint (83 millió euró) aktívumot mutatott, ami 79 milliárd forint (297 millió euró) javulást jelent a 2007 január-szeptemberi 53 milliárd forint (215 millió euró) passzívumhoz képest.

2008 első kilenc hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest az exportban 0,5 százalékkal csökkent, míg az importban közel 1 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,4 százalékkal romlott.

Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében 3 százalékkal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékot erősödött.

2008 szeptemberében a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4, illetve 5 százalékkal volt több, mint az előző évben.

Az export kismértékű növekedése elsősorban a Németországba irányuló közútijármű-kivitel - alacsony bázisszint melletti - növekedésének köszönhető.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene az időszak folyamán - a szeptemberi 5, illetve 7 százalékos növekedés mellett - 8, valamint 6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az időszak egészét tekintve az új tagállamok esetében mind a kiviteli, mind a behozatali forgalom továbbra is lényegesen nagyobb ütemben bővült (17, illetve 10 százalék), mint a régiek vonatkozásában (5 és 6 százalék).

Egyenlegünk továbbra is javulást mutat: az aktívum az unió egészét tekintve 2008. január-szeptemberben 219 milliárd forinttal több mint 1300 milliárdra emelkedett. Az új tagállamok esetében a külkereskedelmi egyenlegünk közel 200 milliárd forinttal javult, míg a régi tagországok vonatkozásában az aktívum mindössze 20 milliárd forinttal volt több, mint egy évvel korábban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelmünk export- és importvolumene 2008 első kilenc hónapjában 7, illetve 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Külkereskedelmi forgalmunk passzívuma az időszak folyamán mintegy 1300 milliárd forint volt, ami 140 milliárd forinttal több, mint 2007-ben. Az ázsiai országok vonatkozásában a magyar szempontból számított egyenleg kismértékben javult, a passzívum pedig 12 milliárd forinttal, 1466 milliárdra csökkent.

Az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelmünk passzívuma mintegy 80 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel ezelőtti 68 milliárd forintos aktívummal.