Microsoft-mentes PC-ket dob piacra az IBM

Vágólapra másolva!
A nagyvállalat, amely egykor feltalálta a PC-t, egyszer megszabadult tőle, most pedig a Microsoft orra alá próbál borsot törni legújabb termékeivel, a linuxos vállalati munkaállomással.
Vágólapra másolva!

Nyílt forráskódú operációs rendszerrel és szoftverekkel felszerelt személyi számítógépeket dob piacra az IBM Open Collaboration Client néven - adta hírül az InformationWeek.com. Az informatikai óriás ezzel a lépéssel a Windows Vista platform és a rá épülő Office-csomag piacára próbál meg betörni, méghozzá úgy, hogy a Microsoft operációs rendszerét Linuxszal, az irodai szoftvercsomagját pedig a Lotus Symphony-val helyettesíti.

A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs eszközöket is magában foglaló alkalmazáscsomag az Open Document Formatra épül, amelyet a népszerű OpenOffice szoftvercsalád is használ. A szoftverek egy részét távoli szervereken hosztolják majd, és úgy tervezték őket, hogy egy virtualizált gépen fussanak. A kliensként használható gépekkel így az IBM saját távoli szolgáltatásainak is piacot teremt, és így már érthető, hogy a vállalat miért forgalmaz ismét vállalati munkaállomásokat azok után, hogy 2004-ben eladta személyi számítógép-üzletágát.

Az IBM számításai szerint ez a megoldás 500-800 dolláros megtakarítást jelent a cégeknek felhasználónként, mivel ennyibe kerülnének a microsoftos szoftverlicencek. A költségeket a cég szerint további 258 dollárral csökkenti, hogy nem kell hardvert bővíteni, és akár 60-120 dolláros megtakarítást jelent az is, hogy nincs szükség saját szerverekre, vagyis azok hűtésére és üzemeltetésére.

A Microsoftnak az IBM lépését követően újabb konkurenssel kell szembenéznie az üzleti felhasználókért vívott küzdelemben. Ebben a piaci szegmensben már az OS X rendszernek köszönhetően egyre iroda-barátabb Apple gépek is jelen vannak az InformationWeek értékelése szerint, az olcsó netbookok pedig főleg a fejlődő piacokon kannibalizálják a Windows Vista piacát. Mindennek köszönhetően a Microsoft elsősorban Vistában érdekelt Client részlegének bevételei mindössze két százalékkal növekedtek az év előző időszakához képest, míg a globális PC-piac 10-12 százalékos növekedést könyvelhetett el.