Vágólapra másolva!
A Manchester United idén már megszerezte a bajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is, hamarosan pedig a klubvilágbajnokság következik a Vörös Ördögök számára. Az együttes egyik csapatkapitánya, Rio Ferdinand ezt a trófeát is szeretné felemelni, élete legbüszkébb pillanata ugyanis az volt, amikor a BL-serleget a kezébe vehette.

- Vissza tud emlékezni a pillanatra, amikor Sir Alex Ferguson elmondta, hogy ön lesz a csapatkapitány a BL-döntőn?
- Nem arról volt szó, hogy engem nevezett ki, hanem egyszerűen kihirdette a kezdő tizenegyet, és mivel sem Gary Neville, sem Ryan Giggs nem szerepelt benne, így én kaptam a karszalagot. Ilyen egyszerű volt az egész. Érdekes módon bele sem gondoltam abba, hogy ennek milyen jelentősége van, egészen addig, amíg meg nem nyertük a meccset, és valaki oda nem szólt, hogy szedjem össze a csapatot, menjünk a győzelmi emelvényhez. Ekkor villant be, hogy mi is fog történni, és hirtelen olyan büszkeség öntött el, mint a karrierem során sohasem.

- A csapatkapitányi titulus változtat valamit a játékstílusán?
- Nem különösebben. Természetesen nagyobb a felelősség rajtam, de ha a karszalag miatt máshogy futballoznék, akkor az elvenne valamit a teljesítményemből. Az embert általában azért választják meg csékának, mert az edző úgy gondolja, hogy annak megfelelően viselkedik a pályán, szóval a legjobb, ha ugyanúgy játszik, mint korábban.

- A BL-trófeát végül Giggsszel közösen emelte fel. Ryan értékesítette a döntő tizenegyest, de azt tudja, hogy ki lett volna a következő ítéletvégrehajtó?
- Persze, én! Végig arra koncentráltam, hogy hová fogom rúgni a labdát, és fejben rengetegszer lejátszottam a szituációt. De végül nem kellett odaállnom a labda mögé. Nagyon ideges voltam, majd pedig nagyon hálás a sorsnak, hogy végül így alakult.

- Ideges lesz olyan fontos meccsek előtt, mint a BL-döntő volt?
- Az utolsó alkalom, amikor egy nagy mérkőzés előtt izgultam, vagyis amikor előfordult, hogy az esemény kifogott rajtam, valószínűleg a 2002-es világbajnokságon lejátszott brazil-angol negyeddöntő volt. Ha rendesen fel tudok készülni egy meccsre, és tudom tartani a bevett menetrendemet, akkor nem szoktam izgulni.

- Hamarosan ismét visszatér Japánba, a klubvébére. Milyen emlékei vannak a távol-keleti országról?
- Imádok Japánba menni, fantasztikus hely. Rendkívül változatos, az emberek lelkesednek a futballért, a stadionok pedig egészen elképesztők. Ráadásul a 2002-es vébén nyújtott teljesítménynek köszönhettem, hogy leigazolt a Manchester United, így biztos vagyok benne, hogy ha visszavonulásom után Japánra gondolok, akkor csak szép emlékeket tudok majd felidézni.

- A 2002-es vébé óta hat év telt el, és most a klubvilágbajnokságon szerepelhet. A 2008-as esztendő volt a legjobb a karrierjében?
- A sikereket tekintve mindenképpen - a bajnokság és a Bajnokok Ligája megnyerését nehéz lenne felülmúlni. Most pedig a világ legjobb klubcsapata lehetünk. Remek lenne, ha már decemberben megszerezhetnénk az első trófeát a szezonban, és azért utazunk el a tornára, hogy megnyerjük.

- Mit gondol, mennyit fejlődött, amióta a Manchester United játékosa?
- Úgy gondolom, hogy sokat léptem előre. Az első manchesteri idényemben bajnokok lettünk, de nem éreztem, hogy kulcsfigura lennék a csapatban. Ugyan majdnem minden meccsen játszottam, de azt gondoltam, hogy nem tettem túl sokat hozzá a győzelmekhez. Azt hiszem, ebből a szempontból évről évre nagyot fejlődtem.

http://www.youtube.com/v/Hbtgt6amNM0&hl=en&fs=1


És amit nem szeretne újra átélni: kapusmezben a Portsmouth elleni FA-kupa-meccsen

- Pályafutása elején még középpályás volt. Nehéz volt a váltás?
- Nem volt rossz. 14 vagy 15 éves lehettem, amikor az edzőm megkérdezte, hogy játszanék-e középhátvédet az egyik meccsen, és olyan jól sikerült, hogy maradtam ezen a poszton. Amikor fiatalabb voltam, párszor még bevetettek a középpályán, sőt, akadt, hogy a csatársorban, de erre már régóta nem volt példa.

- Pedig az utóbbi időben egyre több gólt szerez. Ez minek köszönhető?
- Régebben, amikor előrementem a rögzített játékhelyzeteknél, csak arra gondoltam: "Meglátjuk, mi lesz", de mostanában már jobban koncentrálok. Tudom, hogy miként kell helyezkednem ahhoz, hogy veszélyesebb legyek a kapura.

- Ezek szerint volt már csatár, középpályás és védő - sőt, idén az FA-kupában Tomasz Kuszczak kiállítása után a kapuba is be kellett állnia. Milyen érzés volt?
- Nem szeretném még egyszer kipróbálni! Nem is értem, hogy a kapusok hogyan bírják, ez a legmagányosabb hely a pályán. Egyedül vagy, hosszú ideig a labda közelébe sem kerülsz, aztán egyszer csak be kellene mutatnod egy nagy védést, ami akár a meccs sorsát is eldöntheti. Szörnyű!