Uniós közvetítés az orosz-ukrán gázvitában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió energiaügyi biztosa mind élénkebb kapcsolatban van az orosz és az ukrán hatóságokkal, az Európai Bizottság tisztségviselői hamarosan találkoznak a Gazprom képviselőivel. Az EU küldöttségei Moszkvában és Kijevben is keményen tárgyalnak - mondta az unió energiaügyi biztosának szóvivője kedden Brüsszelben újságíróknak.

Az orosz-ukrán gázvita igen aggasztó, mert évente ismétlődik a tél beálltával, amikor az európai földgázkereslet nő - mondta a szóvivő. Ezért az illetékes biztos, a lett Andris Piebalgs felkérte a feleket, hogy minél előbb, egyszer s mindenkorra oldják meg a konfliktusukat - tette hozzá a szóvivő.

A földgáz áráról folytatott orosz-ukrán alkudozás miatt 2006 januárjában néhány napig szünetelt Európa földgázellátása Oroszországból. Most nem az árról vitáznak, hanem az ukrán adósságról: Oroszország szerint Ukrajna 2,4 milliárd dollárral és kamataival tartozik a szeptemberben, októberben és novemberben neki szállított földgázért. Ukrajna csak 2 milliárd dollárt ismer el.