Leáll a GM húsz üzeme

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen leállítja húsz észak-amerikai üzemét és csökkenti termelését a General Motors (GM) amerikai autógyár a jövő év első negyedében, hogy alkalmazkodjon a gazdasági-pénzügyi válság miatt drámai mértékben visszaeső kereslethez - jelentette be a gyár szóvivője. Tony Sapienza pénteken elmondta, hogy a GM 250 ezer gépjárművel csökkenti jövő első negyedévi termelési tervét; ebbe beletartozik a múlt héten bejelentett 60 ezer darabos csökkentés is.
Vágólapra másolva!

A három vezető amerikai autógyár közé tartozó GM az év ezen időszakában eddig rendszerint 750 ezer személygépkocsit és teherautót gyártott. A gyár egy másik szóvivője, Chris Lee közölte, hogy a GM 2009 első negyedében ideiglenesen leállít kanadai, egyesült államokbeli és mexikói üzemei közül húszat; számos üzem tevékenysége egész januárban szünetel majd.

A három detroiti székhelyű amerikai autógyár közül közvetlen csőd fenyegeti a General Motorst és a Chryslert, míg a Ford pénzügyi helyzete kedvezőbb. Az autók iránti kereslet az Egyesült Államokban és a világ más országaiban is drámaian esett a gazdasági recesszió és a hitelszűke hatására. A GM és a Chrysler állami mentőövben reménykedik és jelezte, hogy szövetségi segítség nélkül heteken belül fizetésképtelenné válhat.

Csütörtökön zátonyra futottak az autógyárak megsegítését célzó pénzügyi csomagról a washingtoni törvényhozás felsőházában folytatott egyeztetések, de a Fehér Ház késznek mutatkozik arra, hogy segítséget nyújtson a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyáraknak.