Vágólapra másolva!
A háromszoros Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésben ezüstérmes lett a tornászok madridi Világkupa-döntőjében. Bár az olimpiai és világbajnok Hsziao Csin nem indult el a versenyben, az arany így is Kínába került, mert a pekingi játékokról Berkihez hasonlóan lemaradt Cang Hung-tao győzött. A nőknél Böczögő Dorina ugrásban az ötödik helyen végzett.

Mint ismert, a sportág sajátos kvalifikációs rendszeréből adódóan Berki Krisztián nem indulhatott a pekingi olimpián - mivel a tavalyi stuttgarti vb-n "csak" ezüstérmes lett, és a kvótához arany kellett volna... -, így az idén az Európa-bajnokságra és a Világkupa-döntőre igyekezett kihegyezni a formáját. Májusban a lausanne-i Eb-n nagy fölénnyel szerezte meg harmadik kontinensbajnoki aranyát, s ugyan a nyár folyamán makacs csuklósérüléssel bajlódott, ősszel újabb győzelmeket aratott: megnyerte a glasgow-i Világkupát, Japánban pedig a Toyota-kupát.

Ám legnagyobb ellenfelével, az olimpiai és világbajnok kínai Hsziao Csinnel nem találkozott, s nem csaphatott vele össze Madridban sem. Az ázsiai versenyző, aki Berki mögött a második helyen kvalifikálta magát a Vk-fináléba, nem jött át Európába. Berki mellett a Pekingben és a tavalyi vb-n egyaránt bronzérmes brit Louis Smith, az Eb-3. horvát Robert Seligman, a kínai Cang Hung-tao, a két éve vb-2. ausztrál Prashanth Sellathurai, a tavaly Eb-2. brit Daniel Keatings, a belga Donna-Donny Truyens és a szlovén Saso Bertoncelj alkotta a lólengés mezőnyét.

Cang Hung-tao Berkihez hasonlóan nem jutott ki az olimpiára, de lólengésben ő is kiváló teljesítményre képes. Az ősszel megnyerte a stuttgarti és az ostravai Vk-t, amelyeken a magyar versenyző nem indult, viszont még júniusban, Barcelonában találkoztak, s ott a kínai nyert, Berki pedig a dobogó második fokára állhatott.

S ez lett a végeredmény szombaton Madridban, a Telefonica Arenában is. Cang Hung-tao 6,8-as kiinduló pontszámú gyakorlata 16,375-et ért, Berki 6,7-es erősségű produkciója pedig 16,100-at. A bronzérmet Sellathurai szerezte meg 16,025-tel. (Viszonyításként: a pekingi olimpián Hsziao Csin 15,875-nel nyert, igaz, hibázott.)

Berki azonban egyáltalán nem volt csalódott amiatt, hogy nem sikerült nyernie: "Hihetetlenül boldog vagyok, hogy második lettem. A kínai versenyző jobb volt nálam, de én így is maximálisan elégedett vagyok a gyakorlatommal."

A Világkupa-döntőben a nőknél ugrásban Böczögő Dorina 13,787-tel ötödik lett, a dobogótól távol volt, de három riválisát, köztük a sydneyi olimpiai bajnok orosz Jelena Zamolodcsikovát megelőzte. A békéscsabai tornásznőtől már az is nagy bravúr volt, hogy bekerült a fináléba, ahol az aranyérmet a kínai Cseng Fej (15,050) nyerte.