Eltűnhet az amerikai fedezeti alapok harmada

Vágólapra másolva!
Az amerikai fedezeti alapok csaknem egyharmada eltűnik a pénzügyi válság miatt, közölte az IGS tanácsadó csoport. A spekulatív befektetési alapként is jellemzett, nagy hozamokra törekvő alapok közül minden harmadik vagy megszűnik, vagy beolvad egy másikba.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a fedezeti alapok korábban összesen 1,5 billió dollárt kezeltek, az amerikai kötvénypiaci forgalom 30 százaléka hozzájuk volt köthető.

Egyre több fedezeti alap megy tönkre és olvad össze, ez a mindenkori legrosszabb évük - mondta John Godden, az IGS elnöke. Június végén 10 233 fedezeti alap működött Amerikában, számuk egy évtized alatt több mint megháromszorozódott, derült ki a chicagói központú Hedge Fund Research kutatóintézet adataiból.

Soros György magyar születésű milliárdos amerikai üzletember egy hónapja egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta: a javarészt szabályozatlan tevékenységű fedezeti alapoknak döntő szerepük volt a globális pénzügyi válságban, hozzájárultak ahhoz a pénzügyi piaci buborékhoz, amely végül kidurrant. Soros figyelmeztetett: az eddigi szabályozatlan időszak után az ellenkező irányba lendülhet az inga, a túlzó, ésszerűtlen és büntetés jellegű szabályozás pedig visszafelé sülhet el.