Hétfőn választják meg hivatalosan is Obamát

Vágólapra másolva!
Hétfőn adják le szavazataikat az elnökjelöltekre az amerikai tagállamok elektorai. A jelképes szavazáson derül ki, pontosan hány elektort sikerült megszereznie a demokrata Barack Obamának és a republikánus John McCainnek a november 4-in választáson, és ezután válik hivatalossá Obama győzelme.
Vágólapra másolva!

Hétfőn választják hivatalosan is amerikai elnökké Barack Obamát, miután mind az 50 szövetségi államban és Washington D.C.-ben is befejeződött a választási eredmények hitelesítése. Az elnökről az elektori kollégium szavaz, amely az egyes államok elektoraiból áll. Ők saját államuk fővárosában adják le szavazatukat, majd ezek összesítése alapján kihirdetik, hogy a november 4-i elnökválasztás eredményeként hány elektori voksot kaptak államonként az elnökválasztás jelöltjei.

Az elektorok mindig december második szerdáját követő első hétfőn (idén december 15-én) szavaznak. Ez a szavazés azonban csupán jelképes esemény, hiszen Obama győzelme ismert, ám hivatalosan most derül ki, milyen az elektori szavazatok megoszlása szövetségi szinten.

Az idei elnökválasztáson 40 éve a legnagyobb arányú, 61,6 százalékos volt a részvétel. Soha ennyien nem szavaztak elnökválasztáson az Egyesült Államokban, ám a 131 millió vokssal sem sikerült túlszárnyalni az 1950-es, 1960-as évek választásainak részvételi arányait. A legmagasabb részvételi arányt idén Minnesotában mérték (77,8 százalékot), a legalacsonyabbat pedig Nyugat-Virginiában és Hawaiin (50,6 százalék).

A CNN becslése szerint Obama országos összesítésben a szavazatok 53 százalékát (66,8 millió szavazat), míg republikánus ellenfele, John McCain 46 százalékát (58,3 millió szavazat) szerezte meg. Obama elektori voksainak száma várhatóan 365, McCainé 173 lesz. A győzelemhez 270 szavazatra volt szükség az 538 fős elektori testületben.