Kína stabilizálná a tőkepiacokat

Vágólapra másolva!
Kína, a gazdaság fellendítése és a globális pénzügyi válság következményitől történő megóvása érdekében újabb intézkedésekkel kívánja stabilizálni a tőkepiacokat - olvasható a kínai államtanács hét végén közzétett bejelentésében.
Vágólapra másolva!

A központi népi kormány december elején kidolgozott harminc pontos iránymutatója szombattól érhető el a kormány hivatalos honlapján.

A 4 ezer milliárd jüanos (116 ezer milliárd forintos) kínai gazdaságösztönző csomag múlt havi bejelentését követő mostani tervezetben többek között egy az amerikai Nasdaq piachoz hasonló börze létrehozását sürgetik.

A világ negyedik legnagyobb gazdaságának élénkítésére 2009-ben a pénzkínálatot 17 százalékkal kívánják bővíteni. Az ipari fejlesztések elősegítésére a tőkepiacokon keresztül támogatni fogják a vállalkozások egyesülését és felvásárlását.

A biztosítótársaságokat ösztönzik, hogy növekvő mértékben fektessenek be az infrastruktúra, a távközlés, az energiaipar és vidékfejlesztés terén. Ugyanakkor a devizapiaci szabályokat is rugalmasabbá teszik a kereskedőcégek számára. A dokumentum ugyanakkor megerősíti a kínai kormányzat hosszú távú elkötelezettségét a jüan árfolyamának rugalmasabbá tételére.