Mégsem törhető a Blu-ray védelme

Vágólapra másolva!
Frissült a Blu-ray lemezeken található BD+ védelem, az archiválni vágyók és a kalózok ismét hoppon maradtak. A szakértők szerint februárig is eltarthat az új kódolás megfejtése.
Vágólapra másolva!

Bár november elején már hírül adtuk, hogy semmi nem áll a Blu-ray lemezek tartalma és a másolgatók között, év végére fordult a kocka. Ismét a Blu-ray videók védelmét ellátó szoftvert fejlesztő cégek vannak nyerésben.

A BD+ védelem ereje abban rejlik, hogy a lejátszóban található virtuális gép képes futtatni a lemezeken tárolt egyedi kódokat, amik lehetővé teszik a lejátszást. A lemezen tárolt szoftver azt is képes ellenőrizni, hogy a lejátszót megpiszkálták-e, érvényesek-e a berendezésen tárolt kulcsok, illetve összeállíthatja a lemezen megkeverve tárolt film és hangrészleteket.

Az AnyDVD-t gyártó Slysoft fórumának egyik topikjában már gyűjtik is azokat a filmeket, amelyek az új védelemmel érkeznek. Egyelőre tizenhat olyan címet találtak a fórumozók, amelyeket nem lehet felszabadítani a cég szoftverével.

Mégsem lesz virtuális gép

Megakadtak a szabad forrású BD+ olvasó virtuális gépet író programozók is. Egy hónapja még járható útnak tűnt, hogy a lemezen található kódot szabad környezetben futtani képes szoftver segítségével nyerjék ki a filmet a lemezekről, ám mára ismét a kódolást lehetséges hibáit keresik inkább. A hackerek pechjére a lemezeken az RSA rejtjelet használják, aminek megfejtésére sem gyors, sem egyszerű módszerek nem léteznek.

A probléma ráadásul nem osztható szét olyan könnyen több számítógép között mint a Folding at home projekt által végzett gyógyszeripari vagy SETI-s idegen jeleket kereső szolgáltatások. A feladat nagyságát az egyik fórumozó úgy érzékeltette, hogy ha szét lehetne osztani a feladatot, akkor is hárommillió processzormag egyévi megfeszített munkájára lenne szükség.