Trichet: Nem írja felül a válság a paktumot

Vágólapra másolva!
A válságidőszakban sem szabad félredobni az euróövezeti közpénzügyeket szabályozó stabilitási és növekedési paktumot, mondta hétfőn Londonban ismertetett nyilatkozatában a valutauniós jegybank (EKB) elnöke.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, akivel a Financial Times készített videointerjút - a beszélgetést a londoni üzleti napilap hétfőn tette közzé -, kijelentette: az euróövezetnek nincs szövetségi kormánya és nincs szövetségi költségvetése, és ha a jelenlegi helyzetben lebontja a stabilitási szabálygyűjteményt, azt utána már soha nem építené vissza. A költségvetési fegyelmezetlenség csak tovább veszélyeztetné a máris törékeny gazdasági bizalmat, és növelné a kormányok finanszírozási igényeivel kapcsolatos tőkepiaci idegességet, mondta az EKB vezetője.

Arra a felvetésre, hogy korábban többen is az euróövezet széthullását jósolták az első súlyosabb válság idejére, Trichet kijelentette: az európai intézményrendszer szilárd, és a jelenlegi válság kezdete óta éppen az euró nyújtott védelmet "az intenzív külső kihívásokkal szemben". A jegybankelnök nem tért ki külön az euróövezeti csatlakozásra várók helyzetére, londoni elemzők azonban már a likviditási válság kelet-európai megjelenésének kezdetén valószínűtlennek nevezték, hogy a válsághelyzetben a térségi tagjelöltek kedvezményes elbánásban részesülnének az EKB részéről.

A JP Morgan bankcsoport egyik múlt havi londoni elemzésében az állt: a gyorsított felvételi eljárás valószínűleg csak akkor lenne járható út az euróövezet számára, ha a közép-kelet-európai országok kisegítése többe kerülne, mint gyors csatlakozásuk megengedése, jelenleg azonban nem ez a helyzet.