Hivatalosan is elnökké választották Obamát

Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően december második szerdáját követő első hétfőn adták le szavazataikat az elektorok, akik hivatalosan is az Egyesült Államok elnökévé választották Barack Obamát. A többek szerint elavult testület tagjai ma már össze sem gyűltek, saját államuk székhelyén szavaztak.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is az Egyesült Államok elnökévé vált Barack Obama, miután az elektori kollégium hétfőn a 44. amerikai elnökké választotta. Az elektorok a szövetségi államok fővárosaiban adták le voksaikat a nap folyamán. Colorado 9 elektora például délben, a kormányzói hivatalban szavazott Obama javára, New Jersey elektori kollégiumának 15 tagja délután 3-kor voksolt.

Az amerikai választók nem közvetlenül szavaznak az elnökjelöltekre, voksaik alapján államaik úgynevezett elektorokat jelölnek ki, akik formálisan is megválasztják az elnököt. Az elektorok ma már nem gyűlnek össze Washingtonban, saját államuk székhelyén adják le voksaikat. Minden államnak kongresszusi képviseletével azonos számú elektora van, a törvényhozási képviselőkkel nem rendelkező fővárosnak, Washington D.C-nek három elektora van.

Az elektori választás - amelyet a hagyományok szerint idén is december második szerdáját követő első hétfőn tartottak - jelképes esemény, hiszen Obama győzelme már a november 4-i választás napján ismertté vált. A hétfői elektori voksolással Obama elnökké választásának hivatalos folyamata még mindig nem zárult le: az elektori voksokat a kongresszus két házának együttes ülésén január 6-án számolják össze.

Az idei elnökválasztás 40 éve a legnagyobb arányú, 61,6 százalékos részvételt eredményezett. Minden idők legtöbb szavazója vett részt az elnökválasztáson, de a 131 millió vokssal sem sikerült túlszárnyalni az 1950-es, 60-as évek választásainak részvételi arányait. A legmagasabb részvételi arányt, 77,8 százalékot idén Minnesotában mérték, a legalacsonyabb, 50,6 százalékos mutató Nyugat-Virginiában és Hawaiin volt.

A CNN becslése szerint Obama országos összesítésben a szavazatok 53 százalékát (66,8 millió szavazat), míg republikánus ellenfele, John McCain 46 százalékát (58,3 millió szavazat) szerezte meg. Obama elektori voksainak száma várhatóan 365, McCainé 173. A győzelemhez az 538 fős elektori testület egyszerű többségének a támogatására, 270 szavazatra volt szükség. Obama az első olyan demokrata jelölt, aki 1964 óta a szavazatok több mint 51 százalékát megszerezte.

A korábbi választásokhoz hasonlóan idén is több állam kezdeményezte az idejétmúlttá vált elektori testület megszüntetését. Annak ugyanis csak akkor volt igazi jelentősége, amikor a kommunikáció a mainál sokkal lassabb volt. A hétvégén a Wall Street Journal is arról cikkezett: le kellene végre selejtezni a testületet, hogy közvetlenül a szavazók választhassák meg az elnököt.