Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgó-bajnokság, az apertura alighanem minden idők legizgalmasabb versengését hozta a dél-amerikai országban, az utolsó fordulót követően ugyanis három csapat is azonos pontszámmal áll. Mivel a kiírás értelmében az elsőségről a gólarány nem dönthet, így a három gárda számára egyfajta minibajnokságot írtak ki, vagyis csak egy nappal karácsony előtt derül majd ki, hogy a San Lorenzo, a Boca Juniors vagy a Tigre lesz-e a bajnok.

Argentínában a legtöbb dél-amerikai országhoz hasonlóan az idény két részre oszlik: az apertura az őszi, a clausura a tavaszi bajnokságnak felel meg, s minden szezonban két bajnokcsapatot avatnak. A 2008-as aperturában azonban a szokottnál is tovább kell várni arra, hogy megtudjuk, melyik klub játékosai nyakába akasztják az aranyérmet, hiszen az utolsó fordulót követően hármas holtverseny alakult ki.

Márpedig az argentinoknál ilyen esetben nem rangsorol az egymás elleni eredmény, esetleg a gólkülönbség, hanem bajnoki döntőt kell rendezni. Mindez nem példátlan, hiszen kettős holtverseny már többször is előfordult, legutóbb két évvel ezelőtt, amikor az Estudiantesnek és a Boca Juniorsnak volt ugyanannyi pontja az utolsó fordulót követően. Olyan azonban még sohasem történt, hogy három csapat végzett volna azonos pontszámmal. Az elsőség eldöntése érdekében a csapatok egyszer-egyszer megmérkőznek egymással, a mérkőzéseket december 17-én, 20-án és 23-án rendezik. Érdekesség egyébként, hogy ha a gárdák bajnoki eredményeit vesszük figyelembe, akkor a Tigre lenne a bajnok, hiszen az alapszakaszban mind a Boca Juniorst, mind a San Lorenzót legyőzte.

A három együttes közül a Boca Juniors előkelő helyezése nem meglepő, hiszen a patinás egyesület favoritnak számított a szezon előtt - annak ellenére, hogy utoljára 2006 tavaszán tudott aranyérmet nyerni. Az együttes ugyanis megtartotta legnagyobb ászait, így a válogatott karmesterét, Juan Román Riquelmét, vagy éppen a két csatárt, Rodrigo Palaciót és Martín Palermót, majd amikor utóbbi a második fordulóban súlyos sérülést szenvedett, és eldőlt, hogy idén már nem léphet pályára, akkor gyorsan hazacsábította az olasz Genoától Luciano Figueroát. A beugró támadó négy bajnokin szerepelve három gólt ért el, ebből kettőt az utolsó fordulóban, amikor a Boca hazai pályán 3-2-re legyőzte a Colónt, ezzel bebiztosítva, hogy ott lesz az aranyért folytatott rájátszásban.

Amikor mindenképp győznie kellett a Boca Juniorsnak:


A sárga-kékeknél az idősebb focisták vitték a prímet (Riquelme 30, Palacio 26, Figueroa 27 éves, de a kulcsjátékosok közül Sebastián Battaglia is 28, Claudio Morel Rodríguez 30, Hugo Ibarra pedig 34 esztendős), ami csak részben jellemző az argentin klubfutballra. A Boca fiataljai közül elsősorban a 21 esztendős csatárt, Lucas Viatrit kell kiemelni, aki nyolc találatot ért el, de a nála is egy évvel fiatalabb Nicolás Gaitán is rendszeresen játéklehetőséget kapott.

A szintén tradicionális nagycsapatnak számító San Lorenzo remeklése váratlanabb, elvégre az egyesület mostanában nem teljesített jól, ősszel viszont elkapta a fonalat, és sokáig úgy tűnt, hogy magabiztosan nyeri meg a bajnokságot. Novemberben azonban váratlanul visszaesett a csapat teljesítménye, négy meccsből csak egyszer tudott nyerni, ám mielőtt végleg leírták volna a San Lorenzót, két 4-1-es diadallal visszatért az élmezőnybe.

Egy európai bajnokságban máris bajnoknak mondhatná magát, hiszen a három együttes közül a San Lorenzónak a legjobb a gólkülönbsége: a piros-kékek szerezték a legtöbb és kapták a legkevesebb találatot - mindez azonban Argentínában nem számít. Soraikban is találunk néhány olyan focistát, akik már megjárták Európát: a volt interes Santiago Solari, az egykori wolfsburgi Juan Carlos Menseguez, az FK Moszkvától hazatért Pablo Barrientos, vagy a Benficánál nem túl sikeres Gonzalo Bergessio mind kulcsfigurának számítanak - és utóbbi kettő még elég fiatal ahhoz, hogy hamarosan ismét kipróbálja magát Európában. Az ifjú titánok közül a 2005-ben U20-as világbajnokságot nyert középpályást, Juan Manuel Torrest, illetve a mindössze 21 esztendős hátvédet, Nicolás Bianchi Arcét érdemes kiemelni.

Az idény nagy felfedezettje a Tigre középpályása, Martín Morel:


A legnagyobb szenzációt kétségtelenül a Tigre remeklése jelenti, ugyanis 2007-ben jutott fel a legjobbak közé, azt megelőzően utoljára 1980-ban szerepelt az élvonalban. Az egyesület tavaly első nekifutásra rögtön ezüstérmes lett, és most akár javíthat is ezen a szereplésen. A csapat mestere a játékosként a Boca Juniorsszal Libertadores- és Világkupát is nyert Diego Cagna, aki egykori csapattársai közül a 33 éves Rodolfo Arruabarrenát csábította el a klubhoz, de rajtuk kívül csupa, még Argentínában is ismeretlennek számító focistával érte el ezt a nagy sikert. Az apertura egyik nagy felfedezettje a Tigre játékmestere, Martín Morel, aki középpályásként 13 alkalommal volt eredményes, de az élvonalban csak októberben bemutatkozott, 22 esztendős támadónak, Leonel Víctor Altobellinek is fényes jövőt jósolnak. Ilyen névvel persze könnyű...

www.infosport-focivilag.hu