Vágólapra másolva!
Az következő hetekben a kínai hatóságok három 3G-licencet ítélnek oda pályázat útján a leendő szolgáltatóknak, és ez igen nagy befektetéseket indít az országban.
Vágólapra másolva!

A világ legnépesebb országában eddig jóformán csak telefonálni tudtak a felhasználók, de mint az Apple iPhone 3G-nélküli verziójának friss debütálása is mutatja, Kínában eddig nem kapott teret a mobilinternet. A tervek szerint még decemberben, de legkésőbb januárban kihirdetésre kerülő pályázat nyomán a leendő operátorok az előrejelzések szerint csaknem 30 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget invesztálnak majd a harmadik generációs vezeték nélküli hálózatokba - mondta el Li Yizhong, a kínai ipari és informatikai miniszter egy sajtótájékoztatón.

Az idei év elején jelentették be a kínai hatóságok, hogy egy átfogó fejlesztési programot hirdetnek meg az ázsiai ország telekommunikációs szolgáltatásainak és hálózatainak fejlesztésére, amelynek fontos része a 3G-s licencek odaítélése is. A China Mobile, kínai legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a Kínában kifejlesztett TD-SCDMA 3G-standard alapján fogja kialakítani hálózatát, a China Telecommunications egy CDMA 2000 licenchez fog jutni, és a China Unicom operátor pedig a WCDMA-technológiát alkalmazhatja majd.

A kínai 3G-s fejlesztések a globális telekommunikációs piacra is pozitív hatással lesznek, ugyanis ez a szegmens, a pénzügyi válság miatt némi lassulásnak indult mind az értékesítés, mind a befektetések szempontjából. A kínai szolgáltatókon túl, a licencek kiadása, szinte ugyanolyan fontos a hálózati eszköz beszállítóknak, mind maguknak a mobil-társaságoknak.

A helyi hálózati rendszerek beszállítói közül előnyt élvez a kínai Huawei, amelynek eszközeit a magyar operátorok is szívesen használják, illetve az esélyesek között említik továbbá az LTE kifejlesztéséért felelős svéd Ericssont, az éppen a napokban 1000 alkalmazottjától megváló Alcatel-Lucent gyárat és természetesen a Nokia Siemens Networks-öt.